Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Irán bármilyen fegyvert kész felhasználni, hogy megvédje magát

000 Nic6318711
2017.10.29. 10:52


Irán nem hagy fel azzal, hogy védelmi célból rakétákat állítson hadrendbe, ezzel semmilyen nemzetközi megállapodást nem sért meg – jelentette ki az iráni állami tévében vasárnap sugárzott beszédében Haszan Róháni iráni elnök.

Bármilyen fegyvert elő fogunk állítani, fel fogunk halmozni és fel is fogunk használni, hogy megvédjük magunkat

– mondta Róháni az MTI szerint.

Róháni nem sokkal az után szólalt meg, hogy az amerikai képviselőház szankciókkal sújtotta Iránt ballisztikusrakéta-programja miatt. Ráadásul Donald Trump amerikai elnök október elején nem volt hajlandó aláírni a háromhavonta esedékes igazolást arról, hogy Teherán megfelelően végrehajtja a nagyhatalmakkal és Németországgal 2015-ben kötött atomalkut nukleáris programjáról. (Trump döntése ellenaz EU tiltakozott, Izrael és Szaúd-Arábia viszont üdvözölte.) Így arról is a kongresszusnak kell majd döntenie, hogy az Egyesült Államok részese maradjon-e a megállapodásnak.

Az iráni elnök leszögezte: az Egyesült Államok saját viselkedése miatt hiteltelenné vált, és elfelejtheti, hogy a jövőben bármilyen tárgyalást folytasson vagy megállapodást kössön bármilyen ország atomprogramjáról, amivel egyértelműen Észak-Koreára utalt.

Irán ballisztikusrakéta-kísérletekkel vonta magára a nemzetközi közösség haragját. A 2015-ös atomalku értelmében ugyanis semmilyen tevékenységet nem folytathat olyan eszközökkel, amelyek alkalmasak nukleáris töltet célba juttatására. Teherán állítja, hogy rakétái nem ilyenek.

(Borítókép: Atta Kenare / AFP)  • Vennék
  • Hírek