Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Cigizne a kocsmákban? Ausztriában továbbra is lehet

2017.12.11. 19:56

Mégsem vezetik be a teljes dohányzási tilalmat az osztrák vendéglátóhelyeken 2018 májusától - ebben állapodott meg hétfőn a koalíciós tárgyalásokon az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ez utóbbi nyomására.

A vendéglátóhelyi dohányzás általános tilalmáról még a néppárti-szociáldemokrata nagykoalíció állapodott meg.  A dohányzás nem volt komolyabb téma a választásokon, de sok vendéglátós már lobbizott elfogadott tilalom feloldásáért, az FPÖ  vezetője, Heinz-Christian Strache  pedig mögéjük állt.

A szélsőjobbos párt vezetője, aki már többször próbált leszokni a cigarettáról, amellett érvelt, hogy a vendéglősökre kell bízni, hogy megengedik-e vendégeiknek a dohányzást, erről pedig, úgy tűnik, sikerült meggyőzni az FPÖ-vel kormányt alakító Néppártot, amelynek vezetője, Sebastian Kurz miniszterelnök nem dohányzik, de még csak kávét sem iszik. 

A koalíciós alku értelmében fennmarad a jelenlegi helyzet, vagyis az éttermek és bárok külön helyiséget alakíthatnak ki a dohányos vendégeik számára, a kisebb vendéglátó egységeknek pedig egyáltalán nem kell kitiltaniuk a dohányosokat. Néhány ponton lesz azért szigorítás, például

  • 16-ról és 18 évre emelik a dohányzás törvényes korhatárát,
  • betiltják a cigarettázást olyan autóban, amelyben fiatalkorú is utazik,
  • és 18 éven aluliak nem léphetnek be a vendéglők dohányosok számára fenntartott helyiségeibe. 

Heinz-Christian Strache szerint "nagyszerű megoldás" született, amely egyszerre szolgálja a dohányosok, a nemdohányzók és a vendéglátóhelyek érdekeit. Szerinte több ezer munkahelyet sikerül megmenteni, és erősödik a nemdohányzók védelme, főleg a fiatalkorúaké.

A távozó nagykoalíciós kormány szociáldemokrata egészségügyi minisztere, Pamela Rendi-Wanger ugyanakkor "óriási egészségpolitikai visszalépésről" beszélt, szerinte ebből az látszik, hogy az ÖVP-FPÖ koalíciót egy cseppet sem érdekli az emberek egészsége. 

Az osztrák orvosszövetség vezetője, Thomas Szekeres felhívta a figyelmet arra, hogy az osztrák fiatalok a legaktívabb vásárlói a dohányáruknak Európában. Más európai országokban megfigyelhető trenddel ellentétben Ausztriában nem csökken a dohányzók aránya.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?