Edina
0 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Cigizne a kocsmákban? Ausztriában továbbra is lehet

2017.12.11. 19:56

Mégsem vezetik be a teljes dohányzási tilalmat az osztrák vendéglátóhelyeken 2018 májusától - ebben állapodott meg hétfőn a koalíciós tárgyalásokon az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ez utóbbi nyomására.

A vendéglátóhelyi dohányzás általános tilalmáról még a néppárti-szociáldemokrata nagykoalíció állapodott meg.  A dohányzás nem volt komolyabb téma a választásokon, de sok vendéglátós már lobbizott elfogadott tilalom feloldásáért, az FPÖ  vezetője, Heinz-Christian Strache  pedig mögéjük állt.

A szélsőjobbos párt vezetője, aki már többször próbált leszokni a cigarettáról, amellett érvelt, hogy a vendéglősökre kell bízni, hogy megengedik-e vendégeiknek a dohányzást, erről pedig, úgy tűnik, sikerült meggyőzni az FPÖ-vel kormányt alakító Néppártot, amelynek vezetője, Sebastian Kurz miniszterelnök nem dohányzik, de még csak kávét sem iszik. 

A koalíciós alku értelmében fennmarad a jelenlegi helyzet, vagyis az éttermek és bárok külön helyiséget alakíthatnak ki a dohányos vendégeik számára, a kisebb vendéglátó egységeknek pedig egyáltalán nem kell kitiltaniuk a dohányosokat. Néhány ponton lesz azért szigorítás, például

  • 16-ról és 18 évre emelik a dohányzás törvényes korhatárát,
  • betiltják a cigarettázást olyan autóban, amelyben fiatalkorú is utazik,
  • és 18 éven aluliak nem léphetnek be a vendéglők dohányosok számára fenntartott helyiségeibe. 

Heinz-Christian Strache szerint "nagyszerű megoldás" született, amely egyszerre szolgálja a dohányosok, a nemdohányzók és a vendéglátóhelyek érdekeit. Szerinte több ezer munkahelyet sikerül megmenteni, és erősödik a nemdohányzók védelme, főleg a fiatalkorúaké.

A távozó nagykoalíciós kormány szociáldemokrata egészségügyi minisztere, Pamela Rendi-Wanger ugyanakkor "óriási egészségpolitikai visszalépésről" beszélt, szerinte ebből az látszik, hogy az ÖVP-FPÖ koalíciót egy cseppet sem érdekli az emberek egészsége. 

Az osztrák orvosszövetség vezetője, Thomas Szekeres felhívta a figyelmet arra, hogy az osztrák fiatalok a legaktívabb vásárlói a dohányáruknak Európában. Más európai országokban megfigyelhető trenddel ellentétben Ausztriában nem csökken a dohányzók aránya.