Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Agyonlőttek egy rendőrt a kormányellenes tüntetők Iránban

2018.01.01. 20:58 Módosítva: 2018-01-02 08:37:20

Megöltek egy rendőrt kormányellenes tüntetők Iránban, írja a BBC a helyi rendőrség közleménye alapján. A tüntetéshullám csütörtökön kezdődött, eleinte a kormányzati korrupció, az általános áremelkedések, és a szíriai polgárháborúban való, igen költséges részvétel ellen, de hamar átalakult egy tágabb, kormányellenes megmozdulássá.

A friss beszámolók alapján az ország fővárosában vannak a legtöbben az utcán, de egy tucatnál is több nagyvárosban vannak komoly tüntetések. A tüntetők autókat gyújtanak fel, a rendőrök vízágyúval és könnygázzal oszlatnak.

Az MTI azt írja, hogy bizonyos jelentések szerint a rendőrség tucatnyi városban nyitott tüzet a tiltakozókra. A hivatalos és a közösségi média közléseiből országosan több száz letartóztatásra lehet következtetni.

Az állami média szerint Najafabad városban fegyverrel lőttek rá tüntetők a rendőrökre, akik közül egy meghalt és három megsérült. A hírügynökségi jelentésekben arról írtak, hogy a rendőrt egy vadászpuskával felfegyverkezett tüntető ölte meg az ország középső részén található Nadzsafábád városában. Rajta kívül egy másik rendőrt is megtámadtak és felgyújtottak Nadzsafábád közelében.

Kedd reggelre országosan legalább 20-ra nőtt a halálos áldozatok száma.

A tüntetők mellett állt ki Donald Trump amerikai elnök, aki Twitteren ment neki az iráni vezetésnek.

"Irán minden szinten kudarcot vall, az Obama adminisztrációval kötött borzalmas megállapodásuk ellenére. A nagyszerű iráni nép sok éve elnyomásban él. Éheznek az élelemre és a szabadságra is. Az emberi jogokkal együtt Iránt a vagyonától is megfosztják. ITT AZ IDŐ A VÁLTOZÁSRA!" – írta.