Újabb tíz embert lőttek le egy iráni tüntetésen

2018.01.01. 10:10

Frissítés:

A Reuters az iráni állami tévére hivatkozva azt írja, a vasárnapi tüntetéseken már országszerte 10 ember halt meg, így az áldozatok száma az elmúlt napokban összesen 12.

Korábban írtuk:

Két embert lelőttek egy tüntetésen hétfőn a délnyugat-iráni Izeh városában – jelentette az ILNA hírügynökség hétfőn egy helyi parlamenti képviselőre hivatkozva.

A két halálesettel legalább négyre emelkedett a halálos áldozatok száma az elmúlt napok iráni tüntetésein, miután szombaton Dorud városában haltak meg ketten. Csütörtök óta számos kormányellenes tüntetést tartottak az ázsiai országban, az emberek kezdetben csak az áremelkedések miatt mentek az utcára, de később politikai követeléseket is hangoztattak – írja az MTI.

Ahogy tegnapi cikkünkben írtuk, Teheránban a rendőrség vízágyúkkal oszlatta a tömeget, 200 aktivistát őrizetbe vettek, köztük a tüntetések 40 szervezőjét. A demonstrációk során sokan megsebesültek. Az iráni Forradalmi Gárda biztonsági parancsnokhelyettese, Iszmáil Kovszair még szombaton figyelmeztetett: ha a zavargások nem hagynak alább, a tüntetőknek a "nemzet vasöklével" kell majd számolniuk.

Iránban csütörtök óta számos kormányellenes tüntetés volt – a legnagyobbak 2009. évi zavargások óta –, az emberek kezdetben csak az áremelkedések miatt mentek az utcára, de később politikai követeléseik is lettek. A tüntetők közül egyesek azt kiáltották, hogy "Reza sah, Isten áldja lelkedet". Az 1925 és 1941 uralkodott Reza Pahlavi iráni sah nevének és az 1979-ben - az iráni forradalomban - megbuktatott dinasztiájának az emlegetése tabunak számít.

Haszan Róháni iráni elnök vasárnap televíziós beszédében azt mondta, az irániaknak joguk van tüntetni és bírálni a kormányt, de cselekedeteiknek nem szabad erőszakhoz vagy a közvagyon megrongálásához vezetnie. Elismerte, hogy a tiltakozások túlterjednek a gazdasági aggályokon, hiszen a tüntetéseken korrupciós vádak is megfogalmazódtak, de a kormányzati átláthatóságot is firtatták. Az iráni államfő egyben visszautasította Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzését, amelyben támogatásáról biztosította a tüntetőket.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport