Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

A német orvosok nem akarják vizsgálni, hány évesek a menekültek

2018.01.02. 16:52

A német orvosok felszólaltak az ellen a javaslat ellen, hogy a menekülteket olyan kötelező orvosi vizsgálat alá vessék, amelyből megállapítható a valós koruk. A Német Orvosi Kamara szerint az eljárás nem lenne etikus és az eredmények pedig sok esetben megbízhatatlanok.

Az eljárást a konzervatív politikusok kérték, ezzel elkerülve, hogy a menekültek hazudjanak az életkorukról, mivel Németországban a kiskorúakat kevésbé valószínű, hogy visszaküldik származási országukba. 

A botrány egy 15 éves német lány meggyilkolása után robbant ki, aminek az elkövetésével egy afgán menekültet gyanúsítanak. Az áldozatot egy konyhai késsel szúrták le a múlt héten egy boltban a délnyugat németországi Kandelben. A fiú azt állítja, hogy ugyanolyan korú, mint a lány, viszont az áldozat apja szerint lehetetlen, hogy az elkövető csak 15 éves.

Angela Merkel bajor szövetségese, a CSU azt szeretné, ha az összes fiatalkorú menekültet orvosi vizsgálat alá vetnék, minden olyan esetben, amikor kétséges a koruk. A kor megállapításához a kézről készítenének röntgenfelvételt, vagy a fogakat vizsgálnák meg.  Frank Ulrich Montgomery, a Német Orvosi Társaság elnöke szerint viszont ezek a tesztek megbízhatatlanok, és igen költségesek. 

Jelenleg az újonnan érkező menekültek életkorát szóbeli interjúk segítségével igyekeznek megállapítani, az orvosi vizsgálatok önkéntesek. 

A német szakértők szerint sok fiatal férfi menekült hazudik az életkoráról, hogy könnyebben jussanak lakhatáshoz, és több támogatást kapjanak, valamint azért is mert a fiatalok más büntetőjogi felelősséggel bírnak.

Nem ez az első ilyen eset Németországban, tavaly októberben Freiburgban egy 19 éves diáklányt erőszakolt és gyilkolt meg egy afgán férfi, aki kezdetben 16 évesnek vallotta magát, de a bíróságon a saját apja azt állította róla, hogy 33 éves.

Forrás: BBC

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport