Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump Twitteren fenyítette be a palesztinokat

GettyImages-687202010
2018.01.03. 10:59 Módosítva: 2018-01-03 11:09:37

Donald Trump amerikai elnök kedden Twitter-bejegyzésben vetette fel annak a lehetőségét, hogy az Egyesült Államok megvonja a palesztinoknak fizetett támogatásokat.

"Évente több száz millió dollárt fizetünk a a palesztinoknak, amiért cserébe se elismerést, sem tisztelet nem kapunk. Még a hosszú ideje esedékes izraeli békéről sem hajlandóak tárgyalni.  A megállapodás legkeményebb részét, Jeruzsálem ügyét ráadásul már el is vetettük, amiért Izraelnek többet kellett volna fizetnie. Azok után, hogy az palesztinok nem hajlandóak többé a békéről tárgyalni, miért fizessük nekik a jövőben ezeket a hatalmas összegeket?" - olvasható a bejegyzésben.

Ezzel Trump ellentmondásba került egy korábbi nyilatkozatával, amiben világossá tette, hogy azzal, hogy Jeruzsálemet ismerik el Izrael fővárosának és oda is mozgatják az amerikai nagykövetséget, nem lesz hatása Jeruzsálem sorsára a béketárgyalásokon belül. A CNN-nek nem válaszolt a Fehér Ház az ezzel kapcsolatban megküldött kérdésre.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint a bejegyzéssel Trump azt szeretné elősegíteni, hogy a palesztinok visszatérjenek a tárgyalóasztalokhoz, írta az MTI a tudósításában. Az viszont nem derült ki, hogy pontosan melyik támogatásokat vonná meg az elnök az országtól. 

Az MTI arról írt, hogy az Egyesült Államok 2016-ban (az amerikai nemzetközi fejlesztési ügynökségen keresztül) 319 millió dollárt folyósított a palesztinoknak. Washington további 304 millió dollárral járult hozzá a palesztinokat segítő ENSZ-programokhoz.

A Palesztin Felszabadítási Szervezet közleményben reagált Trump Twitter-üzenetére, amiben azt írják, hogy nem engednek a zsarolásnak. Mint írják, azzal, hogy Trump Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként, elpusztította a béke alapjait. 

A palesztin elnökség is reagált az amerikai elnök megszólalására és azt írták, hogy Jeruzsálem nem eladó". Nabíl Abu Rudeina, a palesztin elnök szóvivője hangoztatta:

Jeruzsálem a Palesztin Állam örök fővárosa, amely nem eladó sem aranyért, sem milliárdokért".

Az izraeli parlament kedden elfogadott egy törvényt, amiben Jeruzsálem megosztását kétharmados többséghez kötötték. Ez lehetőséget ad arra, hogy a béketárgyalások keretében a kormány lemondjon Jeruzsálem egy részéről. A palesztinok viszont a város keleti részét szeretnék államuk fővárosának, így Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint a törvény elfogadása felér egy hadüzenettel.

(Borítókép: Donald Trump és Benjámín Netanjáhú Izraelben 2017 május 23-án - fotó: Lior Mizrahi / Getty Images Hungary)