Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Irán betiltja az angoltanulást az általános iskolákban

2018.01.07. 19:12

Irán betiltja az angoltanulást és tanítást az általános iskolákban, jelentette be egy magas rangú helyi oktatási bürokrata a Guardian szerint.

Mehdi Navid-Adham a helyi oktatási tanácstól az állami tévében közölte, hogy törvénytelen lesz  a tantervbe venni az angol nyelv oktatását tetszőleges típusú iráni általános iskolánál. 

Ezzel a nyugati "kulturális invázió" ellen kívánnak védekezni, "a feltételezés az, hogy az alapfokú oktatás alapozza meg az iráni kultúrát a tanulóknál".  Az iráni iskolákban jellemzően középiskolában kezdődik csak a nyelvoktatás, azaz 12, illetve 14 éves kortól, de egyes általános iskolák is tanítottak angolt. Illetve a gazdagabb családok eleve nem állami iskolákba adták a gyerekeiket, ahol így korábban is tanulhattak angolt.

Ali Hamenei ajatollah, és Irán más vallási vezetői eddig hangzatosan óvták a lakosságot a nyugati "kulturális inváziótól".  Hamenei 2016-ban pedig ki is fakadt azon, hogy egyes óvodákban is volt angol képzés. Akkor azt mondta, hogy ez nem azt jelenti, hogy ellenzik a nyelvtanulást, de ez mégiscsak egy idegen kultúra propagálása az országukban a gyerekek és fiatal felnőttek közt. 

Iránban egyébként még mindig folyamatosak a nagy létszámú tüntetések, több tucat halálos áldozattal, amihez hasonló jó pár éve nem volt az országban. Egyesek már Hamaeneit, a legfőbb vallási és állami vezetőt is bírálták, amire korábban szintén nem különösebben volt példa.