Erzsébet
1 °C
4 °C

Nagyon-nagyon szigorú menekültpolitikát ígér az új osztrák belügyminiszter

2018.01.11. 17:32 Módosítva: 2018-01-11 17:51:16

A magas bűnözési rátákra "nagyon-nagyon szigorú" menekültpolitikával válaszol az új osztrák kormány, jelentette be Herbert Kickl szabadságpárti osztrák belügyminiszterű. Kickl a kormányülésen ismertette azt a jelentést, amely a 2016-os bűnözési helyzetet elemzi. Eszerint 2016-ban a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított külföldiek aránya 13 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, és körükben nagy volt köztük a menedékkérők száma. Arra a kérdésre ugyanakkor nem tudott válaszolni, hogy pontosan milyen magas is ez az arány a bűncselekményt elkövetők körében.

A bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt által delegált belügyminiszter szigorú intézkedéseket ígért: 

  • fel fogják gyorsítani a menedékkérelmek elbírálását és a kitoloncolási eljárásokat,
  • meg akarják adni azt a lehetőséget a hatóságoknak, hogy nyomkövetési céllal hozzáférhessenek a menekültek mobiltelefonján található adatokhoz,
  • annak a menedékkérőnek, aki nem tudja hitelesen igazolni személyazonosságát, kötelező orvosi vizsgálaton kell részt vennie, ahol meghatározzák az életkorát.  

A belügyminiszter egy félreérthető mondata különösen nagy feltűnést keltett. Kickl azt mondta: a menedékkérőket "koncentráltan" kellene elhelyezni központokba, hogy felgyorsítsák a kérelmek elbírálását, ami többek szerint a koncentrációs táborokra emlékeztető szóhasználat. (Nemrég Németországban beszélt egy politikus a menekültkérdés "végső megoldásáról", igaz, nem az Endlösung, hanem a "finale Lösung" kifejezést használta). 

Az osztrák bevándorlási hivatal (BFA) 2017-es adatai szerint tavaly 24 ezren nyújtottak be menedékkérelmet, és az elbírálására váró menedékkérelmi ügyek száma is 31 ezerre csökkent. A menekültválság 2015-ös kezdete óta nagyjából 155 ezer menedékkérdelmet adtak be Ausztriában, és 2017 végéig ezeknek az ügyeknek a 80 százalékát rendezték. Tavaly a BFA mintegy 60 ezer ügyben hozott határozatot. Az a cél, hogy május 31-ig 15 ezer alá szorítsák a még folyamatban lévő ügyeket. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?