A katari emír nagybátyja videóüzenetben állította, hogy lényegében fogva tartják

2018.01.14. 20:38

Abdullah bin Ali asz-Száni, a katari emír nagybátyja és a katari uralkodó család tagja a Youtube-ra kirakott videóban azt állította, hogy akarata ellenére kell az Egyesült Arab Emírségekben maradnia, írja a BBC. Azt állította, hogy az Emírségek trónörököse, Mohamed áll az egész mögött, és ő lesz a felelős, ha bármi történik vele.

Az abu-dzabi oktatási miniszter viszont a Twitteren azt állította, hogy Abdullah szabadon távozhat, amikor csak akar.

A katari emír nagybátyja is tárgyalt 2017-ben Szaúd-Arábiával, miután az Emírségekkel és Bahreinnel, valamint más muszlim országokkal együtt megpróbálták elszigetelni Katart. Neki sikerült elérnie, hogy a viszály ellenére a szaúdiak beengedjék a katari zarándokokat.

Idén júniusban robbant  a korábban is érlelődő konfliktus Katar és több másik, zömmel Öböl-menti arab ország között. Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, valamint Egyiptom, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek megszakította diplomáciai kapcsolatait Katarral, többen pedig gazdasági blokádot is bevezettek, azt állítva, hogy Doha terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és például az al-Dzsazíra pánarab tévén keresztül beavatkozik a belügyeikbe.  Doha következetesen tagadta az ellene felhozott vádakat. A válság azóta sem ért véget.