Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Salgótarján méretű olajfolt maradt a tengeren az iráni tanker katasztrófája után

2018.01.18. 06:25 Módosítva: 2018-01-18 06:26:36

Száz négyzetkilométernyi területűre nőtt az az olajfolt, amely a Kelet-kínai-tengeren elsüllyedt iráni tartályhajó után maradt, írja a BBC.  A kínai hatóságok közlése szerint négy egymástól különálló folt figyelhető meg a tengeren, amelyek 5-48 négyzetkilométer kiterjedésűek. 1991 óta ez a legnagyobb olajszennyezés a tengeren.

A 136 ezer tonna rendkívül gyúlékony, könnyű olajat szállító, panamai zászló alatt hajózó, Szancsi nevű iráni tartályhajó január 6-án borult lángba, miután összeütközött egy kínai hajóval Sanghajtól körülbelül 300 kilométerre keletre. A tartályhajó egy hétre rá, vasárnap süllyedt el.

A hajó fedélzetén történt robbanások miatt megrepedt a hajótest, és a tengerbe ömlő olaj nagy része lángra kapott. Hétfőn is sűrű füst gomolygott a katasztrófa helyszínén. Szakértők szerint az élővilágában nagyobb kárt okoz az elégő olajnál az, hogy a hajó elsüllyedése miatt feltehetően a hajótestben maradt olajon kívül a rendkívül mérgező üzemanyag is a tengerbe kerül. A tankeren szolgáló 32 ember közül  senki sem élte túl a robbantást.

A kínai hatóságok szerdán bejelentették: 115 méteres mélységben megtalálták az elsüllyedt hajótestet.  

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!