Aliz
6 °C
14 °C

Újraindulhat az amerikai kormányzat

GettyImages-907826330
2018.01.22. 19:02

A demokraták megállapodtak a republikánusokkal az amerikai kormányzat ideiglenes finanszírozásáról, ami így valószínűleg átmegy majd a szenátusban, írja az AP. Chuck Schumer, a demokraták szenátusi vezetője megerősítette, hogy ezzel véget érhet az amerikai kormányzat három napja tartó leállása.

A szenátus nem szavazta meg a szombat hajnali határidőig a kormányzati hivatalok és ügynökségek munkájának finanszírozását biztosító törvényt, ezért éppen egy évvel Donald Trump beiktatása után leállt az amerikai kormányzat.

A szövetségi intézmények ilyen esetekben egészen addig működésképtelenül állnak, amíg a kongresszusban nem sikerül közös nevezőre jutni a költségvetés ügyében. Azt itt írtuk le részletesen, mivel is jár egy ilyen shutdown az államigazgatásnak és a lakosságnak.

Az még nem világos, hogy hétfőn pontosan meddig szavaznák meg a finanszírozást. A múlt héten a republikánusok február 16-ig akartak hosszabbítani, de a demokraták ebbe nem mentek bele. Azóta egy február 8-i időpontról lehetett hallani.

Az egész alapja az, hogy a kormányzat leállásának fenyegetése mellett a szavazáshoz közeledve mindkét párt – és az egyenletben sokszor külön is szereplő elnök – próbál a végsőkig kitartani, hogy neki fontos elemek is bekerüljenek, vagy benne maradjanak a költségvetésben.

Nem példa nélküli az ilyen kormányleállás az Egyesült Államokban. 1978-ban 18 napig tartott, Bill Clinton alatt viszont 1995-ben két részletben összesen 27 napra is leállt a kormányzat, mielőtt 1996-ban egy újabb shutdown következett.  Legutóbb 2013-ban volt ilyen , miután a két párt nem tudott megegyezni a költségvetés alapjairól. Akkor 16 napig álltak bénultan a szövetségi intézmények.  A CNN szerint  azonban annyiból kivételes a mostani helyzet, hogy az elmúlt évtizedekben ez volt az első, aminél a kongresszus mindkét házát és az elnököt is ugyanaz a párt adja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?