Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Robbantottak a rohingjákat megtagadó mianmari kormányfő házánál

2018.02.01. 08:48 Módosítva: 2018-02-01 09:02:39

Robbantásos merényletet követtek el Aung Szan Szú Kji mianmari kormányfő rezidenciájánál Yangonban. A robbantás kisebb károkat okozott, a rezidencia őrizetét megerősítették.

A mostani támadást szinte pontosan egy évvel azután követték el, hogy tavaly ilyenkor a yangoni repülőtéren fejbe lőtték a kormányfő muszlim tanácsadóját és ügyvédjét, miközben ő az unokáját tartotta a kezében. Ez az eset is nagy felzúdulást keltett, miután az országban ritkák a politikai gyilkosságok.  

Aung Szan Szú Kji a külügyminiszteri poszt mellett  állami tanácsadóként látja el miniszterelnöki feladatokat Mianmarban.  A nyolcvanas években országa demokratizálásáért és a katonai junta ellen küzdött, ezért 1991-ben  Nobel békedíjjal tüntették ki. Hazájában most is széles társadalmi támogatottságot élvez, de nemzetközi szinten elveszítette hitelét, miután nem lépett fel időben a rohingják elűzése és az ellenük elkövetett módszeres népirtás ellen.

A buddhista többségű Mianmarból több mint félmillió muszlim rohingja menekült el  tavaly augusztus óta a szomszédos Bangladesbe a mianmari hadsereg tisztogató műveletei miatt. A mianmari hadsereg egymás után pusztította el a rohingják falvait, miután a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tekintik őket, és megtagadják tőlük az állampolgárságot. A hadsereg a mianmari határra  taposóaknákat is telepített, hogy megakadályozzák az elűzött emberek visszatérését.

Az ENSZ jelentése szerint a tisztogatások során egész falvakat égettek porig, sok embert kivégeztek, másokat megkínoztak vagy megerőszakoltak - köztük egészen fiatal lányokat is. Ezeket az állításokat 65 menekülttel készített  interjúkkal , valamint segélyszervezetektől és egészségügyi dolgozóktól kapott információkkal, illetve fotó- és videóanyagokkal támasztották alá. 

A mianmari hatalom azt állította, ez csak válasz volt a rohingja fegyveresek augusztusi összehangolt támadása ellen, amelyet a hadsereg állásai ellen indítottak. Az ENSZ jelentése azonban megkérdőjelezi ezt az állítást, mivel a hadsereg akciói már augusztus elején megkezdődtek, méghozzá rohingja férfiak és falusi vezetők letartóztatásával, illetve falusiak élelmiszer-készleteinek elkobozásával.

A mianmari kormányfő hosszú ideig nem szólalt meg az ügyben. Szeptember 19-én együttérzéséről biztosított mindenkit, azt mondta,  fel kell lépni a jogsértések ellen, beengedik a nemzetközi megfigyelőket az országba, és ő is szeretne teljes képet kapni a történtekről. Állítása szerint szeptember 5-én véget értek a katonai műveletek, de az ENSZ ezt is cáfolta.  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?