Úgy tűnik, büntethető lesz Lengyelország szerepét emlegetni a holokausztban

2018.02.06. 14:34 Módosítva: 2018.02.06. 14:42

Andrzej Duda lengyel elnök kedden bejelentette, hogy alá fogja írni a Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvényt módosító jogszabályt, egyúttal azonban utólagos normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól – írja az MTI.

A törvény értelmében az IPN ügyészei büntetőjogi eljárásokat indíthatnak azok ellen, akik

a lengyel nemzetet és a lengyel államot nyilvánosan és a tényeknek ellentmondva a náci német Harmadik Birodalom bűntetteiben való bűnrészességgel vádolják, vagy kirívóan csökkentik e tettek valódi elkövetőinek felelősségét.

Az ilyen tetteket a törvény értelmében pénzbírsággal vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtanák, ráadásul az új szabályozás egyaránt vonatkozik lengyel és külföldi állampolgárokra, függetlenül attól, hogy a tett elkövetésének helyszínén mik az érvényes előírások. Nem számít bűncselekménynek viszont, ha ezt művészeti vagy tudományos tevékenység keretében követik el.

Varsó a jogszabállyal a „lengyel haláltáborok" vagy ahhoz hasonló kifejezések alkalmazását akarja megakadályozni, Duda pedig ezzel kapcsolatban hasonló hangot ütött meg, mint a miniszterelnök, azt mondta, Lengyelországnak szüksége van arra, hogy megvédhesse jó hírnevét. Emellett kitért arra is, hogy elejét kell venni azoknak az állításoknak, melyek szerint a lengyelek intézményesen részt vettek a holokausztban, ugyanis a lengyel földalatti állam éppen a zsidók mentését szervezte.

Azt ugyanakkor kiemelte, hogy a törvény miatt a túlélők közül senkinek sem szabad attól tartania, hogy büntetőjogi eljárás fenyegeti Lengyelországban, ha tanúvallomást tesz, éppen ezért kért utólagos normakontrollt az ügyben, hogy kiderüljön, korlátozza-e a rendelkezés a szólásszabadságot.

A törvény egyébként minimum véleményes, élesen bírálta Izrael és Ukrajna is, valamint az Egyesült Államok is aggodalmának adott hangot. Az ügy hátteréről, illetve hibáiról pénteken írtunk bővebben, ezt a cikkünket itt olvashatják el.