Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Schulz lemondott a német szociáldemokraták elnöki tisztségéből

2018.02.13. 19:47

Martin Schulz azonnali hatállyal távozik a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöki tisztségéből. Schulz a párt elnökségi ülése után tett nyilatkozatában kiemelte, hogy keserűség és harag nélkül távozik tisztségéből.

Elmondta, hogy az elnökség egyhangúlag támogatta javaslatát, miszerint a testület Andrea Nahlest, a párt szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezetőjét jelöli elnöknek. A tisztség betöltéséről rendkívüli kongresszuson, április 22-én döntenek.

Az egyelőre nem ismert, hogy a kongresszusig ki vagy kik látják el a pártelnöki feladatokat. Sajtóértesülések szerint meglehet, hogy a vezető testületek kedd esti ülésén felkérik Olaf Scholz alelnököt, a tartományi rangú Hamburg polgármesterét, hogy ügyvezető elnökként irányítsa a párt munkáját a Wiesbadenben tartandó rendkívüli kongresszusig.

A múlt héten egy ideig még úgy tűnt, hogy Schulz lehet az új nagykoalíciós kormány külügyminisztere, de aztán ettől vissza kellett lépnie. A pártban attól tartottak, hogy a Schulz személye körüli vita veszélyezteti azt a pártszavazást, amin az SPD több mint 460 ezer tagjának kell véleményt mondania az újabb nagykoalícióban való részvételről. Már akkor azt írták a német sajtóban, hogy feltehetően a pártelnöki posztról is távozik majd.

Schulz ezután kijelentette: semmiképpen nem kívánnak tovább együtt kormányozni az Angela Merkel által vezetett kereszténydemokratákkal, a szociáldemokratáknak ellenzékben kell megerősödniük.

Miután azonban Merkel első koalíciós tárgyalásai megfeneklettek, a szociáldemokraták tagsága és vezetése Schulzcal szemben mégis úgy döntött, hogy készek egy új nagykoalícióra. Ezután már Schulz is ezt képviselte, de a párt népszerűsége ezután még tovább romlott. Januári felmérések azt mutatták: a németek többsége nem szeretné, hogy Schulz legyen az alkancellár a következő kormányban. A párton belül már korábban felmerült, hogy Martin Schulznak le kellene vonnia a konzekvenciákat a párt rossz választási szereplése és az elmúlt hónapokban tanúsított fordulata miatt.