Kövér László: Próbálom kivágni magam a nehéz helyzetemből

DSC 1224
2018.02.16. 11:50 Módosítva: 2018.02.16. 12:19

Újabb hangfelvételt közölt az LMP-hez köthető Reflektor.blog, amin Kövér László mond valami őszintét. Legutóbb a választási rendszer átalakításáról beszélt, és azt mondta, volt abban némi földrajzi bűvészkedés, nyilván a saját javukra, de hozzáteszi, csak annyit bűvészkedtek, mint a szocik a '90-es években. A Fidesz nem tagadta a felvétel valódiságát, megvédte Kövér szavait.

A mostani, ugyanakkor készült felvételen egy kérdező azt veti fel, hogy ha a Napkeltét, a szocik alatt a köztévébe vitt nem túl független műsort joggal utálhatták kormánypárti elfogultsága miatt, akkor nem áll-e ez ugyanúgy a mostani a köztévével is. Egészen pontosan úgy hangzik a kérdés a felvétel szerint:

Azt mondta, hogy semmit sem tettek a választójog és a média kapcsán, amit az előzőek ne tettek volna meg. De aki azokat is gazemberségnek gondolta, az gondolhatja ezeket is? Tehát, aki mondjuk a Napkeltét annak gondolta, az gondolhatja a mostani M1-et annak?

Kövér a kérdésre kissé zavartan, de nagyon őszintén válaszol. Azt mondja:

Persze! ... [nem kivehető] Én annyiban... próbálom, tudom kivágni magam a nehéz helyzetemből [nem kivehető], csavaros és csapda jellegű kérdés volt ... hogy ... igen, csak ööö ... hogy mondjam ... Megbarátkoztam azzal a helyzettel, hogy úgy tűnik, az élet meg a politika, az már csak ilyen. Nem én találtam ki a játékszabályokat, ezt korábban már mondtam. Tehát nem én alakítottam ki a játékszabályokat.

A kérdés már csak azért is volt jogos, mert ahogy a blog által előtúrt 2005-ös Kövér-interjúból kiderül, a házelnök a következőt gondolta akkor a Napkeltéről:

Csak azért, mert kiszorított helyzetben vagyunk a médiában, nem szabad mindenhová elmenni. Nem szabad minden mikrofon elé odaállni, nem szabad minden újságíróval szóba állni. Mert van egy szint, amely alá nem szabad süllyedni, különben az ember a saját magával szemben folyó aljas manipulációs játékok puszta eszközévé válik. Legitimál olyanokat, akiknek semmi keresnivalójuk nem lenne egy valóban demokratikus médiában, és segít megteremteni azt a félrevezető látszatot, hogy egyes orgánumok és képviselőik kiegyensúlyozottan és tárgyszerűen tájékoztatnak.

Az nem egyértelmű, hogy Kövér pontosan mire utalt a válaszával – azzal barátkozott meg, hogy bárki tarthatja gazemberségnek az M1-et, vagy azzal, hogy szerinte is napkeltés színvonalú gazemberség az M1, de muszáj így játszani a politikát.

(Borítókép: Bődey János / Index)

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM