Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Őrizetbe vették a lett jegybank elnökét

2018.02.18. 13:33

Őrizetbe vette a lett korrupcióellenes ügynökség (KNAB) Ilmars Rimsevics jegybankelnököt, aki 2001 óta tölti be tisztségét - jelentette vasárnap a BNS balti hírügynökségre hivatkozva az MTI.

A BNS úgy tudja, a KNAB emberei hét órán át hallgatták ki a szombat este elfogott Rimsevicset, valamint az irodájában és az otthonában is házkutatást tartottak. Laura Dusa, a KNAB szóvivője egyelőre nem közölt részleteket az ügyről, csak annyit ígért, hogy amint lehet, tájékoztatják a nyilvánosságot.

Raimonds Vejonis lett elnök a Twitter közösségi oldalon tudatta, hogy a "bankszektorban kialakult helyzet" miatt összehívja a nemzetbiztonsági tanácsot, de nem pontosította, hogy mikor. Maris Kucinskis miniszterelnök közleményében igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a jegybankelnök őrizetbe vétele semmilyen kockázatot nem jelent az ország pénzügyi stabilitására nézve.

Egyelőre sem a kormány, sem a jegybank nem tudatta, hogy Rimsevicset mivel gyanúsítják, ám Arvils Aserandens gazdasági miniszter szerint Rimsevicsnek el kellene gondolkodnia azon, hogy le akar-e mondani.

A héten a lett bankszektorral kapcsolatban az amerikai pénzügyminisztérium fogalmazott meg súlyos vádakat. Washington szerint ugyanis Lettország harmadik legnagyobb bankja, az ABLV intézményesítette a pénzmosást. A bank szerint az amerikai pénzügyi tárca alaptalan és félrevezető információkra hivatkozott.