Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Merkel elismerte, hogy vannak német no-go zónák

2018.03.01. 14:11

Angela Merkel elismerte, hogy Németországban is vannak úgynevezett no-go zónák, azaz a közkeletű definíció szerint olyan negyedek, melyekben a hatóságok csak korlátozottan tudják érvényesíteni a törvények uralmát, és kívülállók számára nem ajánlatos a belépés. A német kancellár az n-tv német csatornának adott hétfői interjújában szó szerint azt mondta, hogy a szabadságot csak a biztonság képes garantálni, és

nem szabadna létezniÜK no-go zónáknak, nem szabadna létezniük olyan helyeknek, melyekről mindenki lemondott.

A kancellár nem részletezte, hol lehetnek ilyen területek, csak annyit mondott, hogy „vannak ilyen helyek, és nevén kell neveznünk őket, és valamit kezdeni kell velük”. A riporter is továbblépett a kijelentésen, csakhogy a nemzetközi média felkapta a beismerést, amivel a kancellárnak saját kormányzatát is sikerült zavarba hoznia, mivel korábban több tisztségviselő is leszögezte, hogy márpedig Németországban nincsenek olyan negyedek, régiók, ahová a rendőrség nem mer behatolni, és nem mer/tud intézkedni.

A zavart jelzi, hogy Merkel szóvivője, Steffen Seibert sem volt hajlandó kibontani főnöke kijelentését, egy, a no-go zónák megnevezésére vonatkozó kérdést szerdán azzal ütött el, hogy „a kancellár szavai önmagukért beszélnek” (miközben ugye nem beszélnek önmagukért). A szövetségi belügyminisztérium szóvivője, Johannes Dimroth pedig azzal pattintott le egy hasonló kérdést, hogy a biztonsági kérdések a tartományi, nem a szövetségi hatóságokhoz tartoznak.

Merkel egyébként már tavaly, a bajor keresztényszociális párt, a CSU kongresszusán is tett hasonló kijelentést, sőt, 2015-ben el is látogatott Duisburg egyik hírhedt városrészébe, Marxlohba. A magyar kormány 2016-ban, a menekültellenes kampányának egyik fázisaként egy olyan hirdetést publikált, mely szedett-vedett, megkérdőjelezhető hitelességű adatok alapján állította: Európában 900 no-go zóna van. 

(via Washington Post)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?