Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Justin Bieber rajongók késelését tervezte az ISIS-es autista tini, életfogytiglant kapott

2018.03.02. 18:29 Módosítva: 2018-03-02 18:30:11

Egy angol tinédzser életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, amiért egy cardiffi Justin Bieber-koncerten akart késeléses merényletet elkövetni az Iszlám Állam nevében, írja a Guardian.

A  17 éves Lloyd Gunton a merényletet egy hónappal a 22 halálos áldozattal járó manchesteri Ariana Grande énekesnő koncertjén történt robbanómellényes öngyilkos terrortámadás után akarta véghez vinni.

A fiút a terrortámadás előtt elfogták a hatóságok. A nyomozás során kiderült, hogy alaposan kitervelte a merényletet, részletekbe menően utánanézett a Cardiff városban tartott Justin Bieber-koncertnek. Azt tervezte, hogy egy kalapáccsal és egy késsel felfegyverkezve kezd el gyilkolni a koncertezők tömegében. A kamaszfiú egy levelet is írt, melyben az indítékait írta le:

"Az Iszlám Állam katonája vagyok. Azért támadtam ma Cradiffban, mert a kormány bombázza Szíriát és Irakot. A jövőben újabb támadások várhatóak."

A nyomozók találtak egy korábbi írást is, melyben a fiú összeírta, hogyan érdemes embereket gyilkolni. Egy pontokba szedett listája volt, amin olyanok szerepeltek, mint "ateisták elgázolása autóval" és "a hitetlenek nyakonszúrása, ha nem fogadják el Allahot".

A fiú védője szerint figyelembe kellett volna venni, hogy a fiú nem követte el végül a támadást. Az ügyvéd szerint a kamaszt érdekelték a véres bűncselekmények és az Iszlám Állam, de nem hajtotta volna végre a támadást. Azt is kiderült a tárgyaláson, hogy a fiú autizmussal élt és éltanuló volt.

Lloyd Gunton
Lloyd Gunton

Valamint, hogy a fiú nem volt iszlamista, nem olvasta a Koránt, nem is volt a kezében soha a könyv és kiemelte, hogy disznóhúst is szokott enni. A 17 éves kamasz azt mondta, hogy csak tesztelni akarta, mennyire nehéz terrortámadást végrehajtani.

A bíróság végül nem fogadta el ezt a védekezést, elítélte tömeggyilkosság tervezése miatt a fiút. Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, a helyi törvények értelmében legkorábban 11 éven belül szabadulhat feltételesen a börtönből.