Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Justin Bieber rajongók késelését tervezte az ISIS-es autista tini, életfogytiglant kapott

2018.03.02. 18:29 Módosítva: 2018.03.02. 18:30

Egy angol tinédzser életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, amiért egy cardiffi Justin Bieber-koncerten akart késeléses merényletet elkövetni az Iszlám Állam nevében, írja a Guardian.

A  17 éves Lloyd Gunton a merényletet egy hónappal a 22 halálos áldozattal járó manchesteri Ariana Grande énekesnő koncertjén történt robbanómellényes öngyilkos terrortámadás után akarta véghez vinni.

A fiút a terrortámadás előtt elfogták a hatóságok. A nyomozás során kiderült, hogy alaposan kitervelte a merényletet, részletekbe menően utánanézett a Cardiff városban tartott Justin Bieber-koncertnek. Azt tervezte, hogy egy kalapáccsal és egy késsel felfegyverkezve kezd el gyilkolni a koncertezők tömegében. A kamaszfiú egy levelet is írt, melyben az indítékait írta le:

"Az Iszlám Állam katonája vagyok. Azért támadtam ma Cradiffban, mert a kormány bombázza Szíriát és Irakot. A jövőben újabb támadások várhatóak."

A nyomozók találtak egy korábbi írást is, melyben a fiú összeírta, hogyan érdemes embereket gyilkolni. Egy pontokba szedett listája volt, amin olyanok szerepeltek, mint "ateisták elgázolása autóval" és "a hitetlenek nyakonszúrása, ha nem fogadják el Allahot".

A fiú védője szerint figyelembe kellett volna venni, hogy a fiú nem követte el végül a támadást. Az ügyvéd szerint a kamaszt érdekelték a véres bűncselekmények és az Iszlám Állam, de nem hajtotta volna végre a támadást. Azt is kiderült a tárgyaláson, hogy a fiú autizmussal élt és éltanuló volt.

Lloyd Gunton
Lloyd Gunton

Valamint, hogy a fiú nem volt iszlamista, nem olvasta a Koránt, nem is volt a kezében soha a könyv és kiemelte, hogy disznóhúst is szokott enni. A 17 éves kamasz azt mondta, hogy csak tesztelni akarta, mennyire nehéz terrortámadást végrehajtani.

A bíróság végül nem fogadta el ezt a védekezést, elítélte tömeggyilkosság tervezése miatt a fiút. Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, a helyi törvények értelmében legkorábban 11 éven belül szabadulhat feltételesen a börtönből.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport