Robbanás egy manchesteri koncerten, 22 halott

2017-05-23T001758Z 1999530711 RC1DEFE57A00 RTRMADP 3 BRITAIN-SEC
2017.05.23. 00:42

Fontosabb részletek

  • Hétfő este, helyi idő szerint este fél 11 után robbanás történt Ariana Grande manchesteri koncertjének végén, a robbanásban legalább 22-en meghaltak és 59-en megsebesültek.
  • A koncert közönsége, így az áldozatok is túlnyomó többségben tizenéves lányok.
  • Ariana Grande nem sérült meg a robbanásban, ami az aréna kijáratánál történt.
  • A támadó felrobbantotta magát, a helyszínen életét vesztette.
  • Kedd reggelre összehívták a COBRA-t, a brit kormány vészhelyzeti tanácskozó testületét.
  • A Manchester Arena környékét teljesen lezárták, a városban felfüggesztették a tömegközlekedést, a szomszédos Victoria pályaudvart is lezárták.
  • Theresa May miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak.
  • Kedd reggel az Iszlám Állam  magára vállalta a merényletet egy videofelvételen.

Robbanás történt Európa legnagyobb fedett koncerthelyszínénél, a 21 ezer férőhelyes Manchester Arenában hétfő este Ariana Grande telt házas koncertjének a végén. Huszonkét ember meghalt, 59 megsebesült. Az áldozatok között gyermekek is vannak. A támadóról annyit lehet tudni, hogy egy férfi volt, felrobbantotta magát, és a helyszínen életét vesztette.

terkep

A robbanás nem a koncerttermen belül, hanem az előterében történt nem sokkal este fél 11 után, amikor a közönség kezdte elhagyni a helyszínt. Grande nem sérült meg a robbanásban.

Rengeteg nyílt sérülésről számoltak be, amiket szögek, csavarok és repeszek okoztak. 

Hatalmas pánikról beszéltek a szemtanúk

Guardian több szemtanú beszámolóját is közölte, ezek mind ugyanazt írták le: hangos, robbanásszerű dörrenés történt, ami után mindenki pánikban kezdett kirohanni az arénából, amin kívül már rendőrök várták őket. A feltételezett robbanás erejét mutathatja, hogy azt több, a koncert helyszínétől messzebbi házban és az utcán is hallani lehetett. A szemtanúk beszámolójáról bővebben itt olvashatnak>>>

Felfüggesztik a brit választási kampányt

Theresa May miniszterelnök rövid közleményében részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, illetve hangsúlyozta, hogy fontos minden adatot begyűjteni, mielőtt ítélkeznének, de minden jel arra utal, hogy terrortámadás történt. Kedd reggelre összehívta a COBRA-t, a brit kormány vészhelyzeti tanácskozó testületét (ez az ilyen megbeszélések helyszíneként szolgáló Cabinet Office Briefing Room a műveleti tájékoztató központ kezdőbetűiből kapta nevét).

A támadás két és fél héttel a június 8-i parlamenti választások előtt történt, a Konzervatív Párt határozatlan időre felfüggesztette kampányát. Jeremy Corbyn, a brit munkáspárti ellenzék vezetője egyetért a választási kampány felfüggesztésével.

A merénylet helyszíne május 23-án, reggel
A merénylet helyszíne május 23-án, reggel
Fotó: Paul Ellis / AFP

Bejelentkezett az Iszlám Állam?

Az Iszlám Állam jelentkezett a manchesteri robbantás elkövetőjeként, a dzsihadista szervezett közösségi portálokon tette közzé az ezt ismertető videofelvételt, közölte kedden az Akbar Irak internetes portál – írta az MTI az orosz TASZSZ-ra hivatkozva.

Theresa May: Sosem győzhet a terrorizmus

Magyar idő szerint délben beszédet mondott a Downing Street 10. előtt a brit kormányfő. Theresa May a gyász mellett elismerően szólt a bátor orvosokról, nővérekről, civilekről, akik életüket kockáztatva siettek a bajba jutottak segítségére. „Ahogy halad az idő, ezekre a bátrakra fogunk emlékezni”, nem pedig a gyáva merénylőre – mondta May, aki konkrétumok nélkül elárulta azt is, hogy

a rendőrség tudja, ki volt a támadó.

Ismét megerősítette, hogy a június 8-án esedékes előrehozott választás kampányát felfüggesztették a pártok.

„A terrorizmus soha nem töri meg Nagy-Britannia lelkét. Sosem kerekedhet felül a terrorizmus, a mi életformánk győzni fog” – zárta beszédét a kormányfő, arra kérve az a lakosságot, hogy bármilyen, a merénylettel kapcsolatos információval forduljon a manchesteri rendőrséghez.

Egy férfit őrizetbe vettek

Nem sokkal a kormányfő beszéde után pánikszerűen kiürítették a Manchester Arndale Centre-t. Nem megerősített hírek szerint lövés volt hallható a helyszínen.

Húsz perccel később pedig arról tudósított a BBC, hogy a manchesteri rendőrség 

őrizetbe vett egy 23 éves férfit a merénylettel kapcsolatban.

Nagyvonalú volt az ellenőrzés

Az aréna rendszeresen adott helyt koncerteknek, bár az épületet ismerők szerint méretei ellenére nem feltétlenül alkalmas rá: nincs benne ruhatár, a kabátot, táskát nem lehet lerakni sehol, így nem feltűnő, ha valaki nagyobb csomaggal áll a tömegben.

„Egyszer sem motoztak át minket, nincs fémdetektor a beengedésnél. Még egy múzeumban a bejáratnál is jobban átvizsgálnak” – írta egy Manchesterben élő magyar, aki rendszeresen járt koncerten a stadionban, legutóbb két hete. Tapasztalata szerint a kijutás sem egyszerű, akár egy órába is telhet, mivel a nagy befogadó kapacitás ellenére szűk áteresztő képességük van a kijáratoknak. 

Némaságba borult a város

Délről és nyugat felől zavartalanul haladnak a belvárosba a buszok, északról és keletről azonban a két kilométerrel korábban megállnak a környék lezárása miatt. A stadion és a közelben lévő katedrális, valamint az szomszédos bevásárlóközpont körüli utcákba a gyalogosok és a sajtó sem mehetnek be. Egész délelőtt helikopterek köröztek a belváros felett.

„Az emberek csendesek, nem beszélgetnek a buszon” – mondta a belvároson naponta áthaladó Rita, aki két éve él Manchesterben. „Kevesebb az autó is, az utcák is néptelenebbek, eltűntek az utcazenészek, akik máskor húsz méterenként állnak egymástól, de nincsenek kint az utcai árusok sem” – adott képet a merénylet előtt bevásárlós, sétálós, turistaközpontként ismert helyszínről.

Nem tudnak magyar áldozatról

Szijjártó Péter elmondta: várják azok hívását, akiknek rokona, ismerőse ott volt a Manchester Arenában, és most nem tudják felvenni vele a kapcsolatot. A reakciókról bővebben itt olvashatnak>>>

A szülők keresik az eltűnt tiniket

A közösségi oldalakon tucatnyi fiatalt keresnek, akik reggelig nem értek haza a koncertről – írta a Metro.co.uk. 

A muszlim közösség is elítélte a merényletet

„Mindannyiunk elleni támadás volt” – mondta a BBC szerint az öngyilkos merényletről a leedsi imám. Qari Asim szerint mélyen elítélendő az ártatlanok elleni merénylet, amelynek célja a gyűlöletkeltés és az előítéletek erősítése.

Ariana Grandénak nincsenek szavai

„Összetörtem.” Így reagált a hajnal 4 órakor posztolt twittjében Ariana Grande. A szíve mélyéből sajnálja, nincsenek szavai a történtek leírására.

A második legnagyobb angliai terrortámadás lehet

Amennyiben valóban terrortámadás történt, az a második legnagyobb lehet Angliában a 2005-ös, londoni metróban történt négyes öngyilkos merénylet óta, amiben 56-an vesztették életüket és 700-an sérültek meg.

Legutóbb március 22-én, pontosan két hónappal ezelőtt volt terrortámadás Angliában, akkor egy 52 éves férfi hajtott a járókelők közé a Westminster hídon, hat embert megölve és 49-et megsebesítve. A férfi halálra késelt egy rendőrnőt is, mielőtt végeztek vele.

A környéken azonnal óriási lett rendőri és mentős jelenlét, a szemtanúk több helikoptert is láttak körözni a koncert helyszíne fölött, és egy tűzszerész egységet is az arénához küldtek, Londonban pedig összehívták a terrorelhárítás felső vezetőit. A környező utcákat lezárták és átvizsgálták további robbanószerkezetek után kutatva. A BBC tudósítója úgy értesült, hogy találtak is egy második gyanús csomagot, amit ellenőrzött körülmények között, még ott felrobbantottak. Később kiderült, hogy ebben ruhanemű volt, nem robbanószerkezet.

Idővonalon az elmúlt évek európai terrortámadásai

Az éjszaka történt

Az arénát a sérültek kivételével teljesen kiürítették, a környék összes kórházát bevonták a sebesültek ellátásába. A nem túl messzi Royal Oldham kórházat rövid ideig le kellett zárni – arról érkeztek hírek, hogy egy fegyverest láttak a kórház közelében, de ezt hivatalos forrás nem erősítette meg, a kórházat később probléma nélkül újranyitották.

A robbanás miatt felfüggesztették a tömeg- és vasúti közlekedést is, utóbbit azért, mert a Manchester Arena közvetlenül a Victoria pályaudvar mellett található. Több manchesteri taxis is felajánlotta, hogy ingyen szállítja a családtagokat, hogy hazajussanak, mások pedig szállást biztosítanak a városban rekedt családtagoknak éjszakára.

A kiürítés után a rendőrség átvizsgált egy kereszteződés közepén hagyott ezüstszínű kombit az aréna közelében, bombakereső kutyát is bevetettek, de egyelőre nem tudni, hogy találtak-e valamit, vagy hogy az autónak egyáltalán köze volt-e a robbanáshoz.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport