Nem tudnak magyar áldozatról

2017.05.23. 08:42

Békeidőben a második legsúlyosabb terrortámadást szenvedte el Nagy-Britannia hétfő éjszaka. Ariana Grande manchesteri koncertje után egy férfi robbantotta fel magát a tömegben. 

Azt még nem tudni, hogy van-e magyar áldozata a merényletnek.  Szijjártó Péter az M1-en elmondta: várják azok hívását, akiknek rokona, ismerőse ott volt a Manchester Arénában, és most nem tudják felvenni vele a kapcsolatot. A külgazdasági és külügyminiszter elítélte a támadást, részvétét fejezte ki az áldozatoknak. 

Áder János köztársasági elnök II. Erzsébet brit uralkodónak írt levelében fejezte ki részvétét.

Nem sokkal később Orbán Viktor is kifejezte részvétét.  „Mély megrendüléssel értesültem a tegnap este Manchesterben történt, számos fiatal életet kioltó szörnyű robbantásról. Sorozatos támadások érik Európát, amelyek súlyos megrázkódtatást jelentenek mindnyájunk számára, ezért mindent meg kell tennünk a kontinens biztonságának helyreállításáért” – idézte Orbán Viktort az MTI.

Merkel szerint felfoghatatlan

Felfoghatatlannak nevezte a német kancellár, hogy valaki egy „vidám popkoncertet” használjon fel arra, hogy „oly sok embernek elvegye az életét, vagy súlyos sérüléseket okozzon nekik”.

A támadás „csak tovább erősíti határozottságunkat, hogy brit barátainkkal együtt továbbra is fellépjünk mindazok ellen, akik ezeket az emberi életet megvető cselekményeket kitervelik és végrehajtják” – mondta az MTI szerint Angela Merkel.

Melania Trump megelőzte az elnököt

Donald Trump izraeli útja miatt csak később nyilatkozott európai kollégáinál. A nyilvánosságtól tartózkodó first lady, Melania Trump viszont már korábban kifejezte részvétét a Twitteren.

Férje a Betlehemben tartott beszédében szólt arról, hogy a gyilkos merénylőket el kell törölni a föld színéről.

New York szövetségi államban megerősítik a biztonsági intézkedéseket, bár nincs tudomásuk arról, hogy az Egyesült Államokat konkrét támadás fenyegetné. Ezt Andrew Cuomo, az állam kormányzója mondta.

A francia kormány Nagy-Britanniával együtt folytatja küzdelmét a terrorizmus ellen - jelentette ki keddi közleményében Emmanuel Macron francia államfő, aki hamarosan telefonon beszél Theresa May brit kormányfővel – írta az MTI.

Nagy-Manchester polgármestere a 2005-ös londoni támadáshoz hasonlította a történteket. Andy Burnham szerint mindkét tragédia után példamutatóan fogott össze a város és az ország, amely nem hagyja, hogy a terrorizmus győzedelmeskedjen. 

Hasonló szellemben nyilatkozott az Európai Bizottság elnöke is. Jean-Claude Juncker a részvétnyilvánítás után azzal folytatta, hogy „ma együtt gyászolunk, holnap egymást támogatva dolgozunk azon, hogy visszaszorítsuk azokat, akik meg akarják semmisíteni megszokott életünket. Az ilyen gyáva támadások csak megerősítenek abban, hogy közösen kell legyőznünk az ilyen erőszakos akciók elkövetőit” – idézte Juncker twitteres bejegyzését a Guardian.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport