Árpád
-2 °C
4 °C

Megsarcolta a szír kormány az ENSZ segélykonvoját

K EPA20180305222
2018.03.05. 13:36 Módosítva: 2018-03-05 13:37:40

Bejutott a szíriai Kelet-Gútába hétfőn az első segélykonvoj, először azóta, hogy a szíriai kormányerők két héttel ezelőtt a hét éve tartó háború egyik legpusztítóbb támadását indították el az ottani lázadók ellen. Az ostrom kezdete óta legalább 90 civil meghalt, több ezer megsérült, a 400 ezres lakosság pedig éhezik - a szégyenteljes eseményekről ebben a cikkünkben olvashat:

A WHO egyik tisztségviselője szerint azonban nem a teljes segélyszállítmány jutott be Kelet-Gútába, mivel a szír hatóságok megsarcolták azt.

Kivettek a szállítmányból minden sebészeti készletet, az inzulint, a dialízis-készülékeket, és a 70 ezer embernek elegendő élelmiszer mennyiségét is csökkentették úgy, hogy csak 27 500 embernek elég.

Az ENSZ egyik magas rangú tisztségviselője, aki a segélykonvojjal utazott, azt mondta, a hatóságok remélhetően egy másik konvojban átengedik majd a kivett tételeket.

A nemzetközi segélyszervezetek képviselői arról számoltak be, hogy bár humanitárius tűzszünetnek kellene lennie, a dúmai átkelőpont közeléből tüzérségi tűz hallható.

Az Egyesült Államok eközben bűnrészességgel vádolta meg Moszkvát azt állítva egyebek közt, hogy az orosz légierő az ENSZ által meghirdetett tűzszünettel szembeszegülve folytatja bombázásait. A Fehér Ház közölte, hogy a hmejmími légibázisról felszálló orosz harci gépek február 24. és 28. között legalább napi húsz bevetést hajtottak végre damaszkuszi és kelet-gútai célpontok ellen. Az Egyesült Államok emellett egyenesen civilek gyilkolásával vádolta Oroszországot.

(Borítókép:  Az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt teherautói segélyszállítmányt visznek a Damaszkuszhoz közeli és a felkelõk kezén lévő Kelet-Gúta térségébe 2018. március 5-én. - fotó: Juszuf Badaui / EPA / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?