Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A családomat irtotta, de éljen Sztálin!

UM8A8800
2018.03.06. 05:09 Módosítva: 2018-03-06 05:09:31

Nagyjából ötszáz ember jött el a Vörös térre a Moszkvában is szokatlan márciusi hidegben, hogy virágokkal árasszák el a generalisszimusz sírját, és hogy láthassák Lenint a mauzóleumban.

Nem meglepő módon a március 18-án esedékes elnökválasztásra készülve az orosz vezetés az évfordulóból nem csinált eseményt – az ellentmondásos viszonyulás a szovjet múlthoz egyébként is megoldhatatlan feladat elé állítja a posztszovjet Oroszországot –, így csak a Gennagyij Zjuganov által 25 éve vezetett Orosz Föderáció Kommunista Pártja (KPRF) hívei jöttek el, hogy kiálljanak a sztálini múlt és a párt elnökjelöltje, Pavel Grugyinyin mellett.

Ezt sosem fogjuk megérteni

„Sztálin történelmi szerepe pozitív, hiszen legyőzte Hitlert" – mondta egy idős úr a jeges szélben kitartóan magasba emelve a vörös zászlót. Persze voltak botlások, például a 30-as évek repressziói, de muszáj volt megküzdeni a cionisták által támogatott Trockij híveivel, meg hát az egész történelmi helyzet bonyolult volt. A nagybátyámat is kivégezték 1942-ben, apámat is bebörtönözték, de nyolc gyereke volt, így 1948-ban kiengedték" – tette még érthetetlenebbé a férfi, miért emlékezik tisztelettel Sztálinra. Pedig még egy slusszpoént is tartogatott a végére: A nevem Pavel Inberg. Német kisebbségiként a családomat sújtotta a sztálini kitelepítés is Közép-Ázsiába."

Ezek mellett az már lényegtelen apróságnak tűnik, hogy az egykori ipari munkás Inberg a KPRF által hangoztatott értékek védelmét egy gazdag vállalkozótól, a párt elnökjelöltjétől, a korábban a nacionalista-populista Orosz Liberális Demokrata Pártot (LDPR) is megjárt Pavel Grugyinyintól várja. 

„Putyinnak egy szavát sem hiszem el. Miért ment kétszer is a Vatikánba? A szabadkőművesek központjába? Nem hiszem el azt sem, hogy újfajta rakétáink vannak" – mondta, utalva az orosz elnök március 1-ji beszédére, amelyben Putyin forradalmian új fegyverek hadrendbe állításáról számolt be.

Ha van is, nincs

Ez a kétely jellemző volt a többi felvonulóra is – ellentétben Zjuganovval, aki a beszéd után közvetlenül még üdvözölte a hadsereg megerősítéséről szóló bejelentést –, fenntartásairól beszélt az Indexnek a KPRF parlamenti képviselője, Gyenyisz Parfjonov is. „Meglepő volna, ha a széteső hadiipar ilyen eredményre volna képes. De ha sikerült is a technológia kidolgozása, nem valószínű, hogy van pénz arra, hogy nagy tételben legyártsák és hadrendbe állítsák."

Sztálint Parfjonov is a végső siker, Sztálin világháborús győzelme alapján ítélte meg, relativizálva a sztálini elnyomás jelentőségét.

Többségükben idősek voltak Sztálin sírjánál, de akadtak fiatalok is, akik véleménye alapján érdekes kép rajzolódott ki: minél fiatalabb volt a tüntető, annál pozitívabban beszélt Sztálinról.

UM8A8667
Fotó: Fekete András

Szerintük a repressziókat eltúlozzák, ha mégsem, akkor viszont úgy ítélik meg, hogy indokolt volt az elnyomás, mert így sikerült az országot összerántani, hogy legyen ereje harcolni Hitlerrel szemben. (Hogy az első évben a náci Németország könnyedén hatolt be az országba, azt sem kötik ahhoz, hogy a sztálini tisztogatások elérték a hadsereg vezetését is.)

A nagy honvédő háború megnyerése mindent felülír.

Tanuljanak Sztálintól!

Zjuganov a jeges szélben tartott sajtótájékoztatóján már kevésbé volt elnéző Putyinnal, mint március 1-jén, most már kétségbe vonta, hogy az ország védelmi ereje jelentősen nőtt volna. 

Miután az eljövő választások tisztaságával kapcsolatos kétségeiről szólt, hosszan beszélt a lenini-sztálini modernizációról, az új gazdasági mechanizmus sikeréről – elsiklott afelett, hogy azt épp Sztálin számolta fel a húszas évek végétől –, és szembeállította az erős Szovjetuniót a mára legyengült, putyini Oroszországgal.

UM8A8710
Fotó: Fekete András

„És a repressziók?” – kérdezte egy újságíró. Zjuganov nem jött zavarba a sztálini múlt árnyoldalától:  Abból ma sokkal több van, úgyhogy tanuljanak Joszif Vasszerionovicstól, mindenkinek hasznára válik."

(Borítókép: Fekete András)