Antal, Anett
16 °C
23 °C

Az ott élők szerint Bécs biztonságosabb, mint Budapest

GettyImages-558219859
2018.03.07. 16:13

Biztonságosabbnak tartják az ott élők Bécset, mint Budapestet - ez derül ki, ha megnézzük a Numbeo összehasonlítását arról, milyenek ítélik meg az emberek a közbiztonságot az osztrák és a magyar fővárosban.

A Numbeo olyan közösségi oldal, ahol az ott élők által beküldött vélemények alapján lehet összehasonlítani városokat. Nem csak a bűnözést, de egyéb dolgokat (árak, egészségügy, légszennyezettség, ingatlanárak stb.) is össze lehet hasonlítani az oldal segítségével. Lázár János nagy visszhangot kiváltó bécsi videójában, amiben azt ecsetelte, hogy Ausztria fővárosában már érződnek a bevándorlás káros hatásai: ahol megjelentek a migránsok, megnőtt a bűnözés, és koszosak lettek az utcák.

A Numbeo értékelése szerint azonban az emberek biztonságérzete Bécsben jobb, mint Budapesten, de egyébként nincs nagy eltérés a két város között. A 2018 márciusi állapot szerint Bécs 266 pontot, Budapest ennél kevesebbet, 196-ot kapott.

A bűnözési-biztonsági skála pedig így néz ki a Numbeón:

Bűnözési Index:    36.15 (Budapest)    23.03 (Bécs)

Biztonsági skála:    63.85 (Budapest)    76.97 (Bécs)

Ha megnézzük, melyik az élhetőbb város  a két főváros között, akkor is Bécs kerül ki győztesen a Numbeo összehasonlításában: Bécs 187.32 pontot, Budapest 124.19 pontot kapott ebben a versenyben.

Így már érthető az is, miért kapott Bécsből elég éles kritikát  Lázár a videójára. Renate Brauner, Bécs városának nemzetközi ügyekért felelős szocdem-párti tanácsnoka azt írta a magyar miniszternek, hogy elképedtek és sokkolta őket, hogy egy politikus ily módon verbálisan megtámadja egy szomszéd ország fővárosát. "A vádak tartalmilag is tévesek és szomorú példái az idegengyűlöletnek. Én személyesen csak azt tudom kívánni, hogy a magyar városok olyanok legyenek, mint Bécs - a legjobb életminőséget nyújtó város a világon" - írta Brauner. 

Az Azonnali.hu arról ír, hogy Bécs azon városrészén (Favoriten), amelyet Lázár a videóban mutat, már a Monarchiában bevándorlók éltek. Már százharminc évvel azelőtt is volt ott „bevándorlóiskola”. Lázár azt is állítja, hogy bevándorlók határozzák meg a városrész életét, mi több, átvették az irányítást. "Ha megnézzük az önkormányzat összetételét, azt látjuk, hogy nincs köztük több török, illetve muszlim név, mint magyar vagy szerb. Nagyjából két-két fő több mint hatvanból, és még egy görög. Egyébként csupa osztrák név" - írja az Azonnali.

Lázár a kritikákra egy újabb Facebook-bejegyzéssel válaszolt. "A Bécsben készült videóm által keltett médiaviszhang után ajánlom mindenki figyelmébe az ORF2 osztrák csatorna ugyanarról a kerületről készített riportjának egy részletét. Helyiek mondják el azt, amit a videóban saját szemünkkel is látahttunk" - írta a politikus. 

(Borítókép:  JTB Photo / UIG / Getty Images Hungary)