65 ezren követeltek előrehozott választást Pozsonyban

2018.03.17. 08:48

Óriási tömeg követelte az előrehozott választások kiírását és a jelenlegi kormány elszámoltatását pénteken Pozsonyban,  Kassán és még több mint 30 szlovák városban. A BBC jelentése szerint a szlovák fővárosban 65 ezres tömeg vonult az utcára.

A tüntetők nem elégedtek meg azzal, hogy az elmúlt hetek botrányai után Robert Fico miniszterelnök csütörtökön végül bejelentette a lemondását, mert

a tiltakozók attól tartanak, hogy  Fico a háttérből irányítja majd tovább az országot.

Fico lemondása után ugyanis Andrej Kiska államfő a Fico által ajánlott eddigi miniszterelnök-helyettest, Peter Pellegrinit bízta meg a kormányalakítással, az eddigi kormányfő pedig továbbra is az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) pártelnöke marad. A következő rendes választásokig 2020-ig kellene várni. 

A Fico lemondásához vezető szlovák belpolitikai válság azután alakult ki az elmúlt hetekben, hogy február végén élettársával együtt meggyilkolták Ján Kuciak tényfeltáró újságírót, akit a rendőrség feltételezése szerint vélhetően munkájával összefüggésben öltek meg. A 27 éves újságíró főleg adócsalások feltárásával foglalkozott, köztük a legnagyobb kormánypárthoz, a Smerhez köthető emberek ügyeivel. Azóta kiderült, hogy Kuciak éppen egy olyan anyagon dolgozott, amely rávilágított az olasz maffia és a szlovák politikai és gazdasági elit közti összefonódásokra.

A kettős gyilkosság nyilvánosságra kerülése után először a belügyminiszter, majd Fico és kormányának távozását kezdték követelni,  több nagy tüntetés is volt. A Fico fontos szövetségesének számító Robert Kalinák belügyminiszter végül hétfőn  lemondott , de a koalíciós pártok közül a Most-Híd országos tanácsának ülése után Bugár Béla pártelnök  bejelentette , hogy előrehozott választásokról akarnak tárgyalni, mert szerintük így lehetne feloldalni a kettős gyilkosság okozta feszültséget. Azt mondta, hogy ha nem egyeznek meg, akkor kilépnek a koalícióból. Arról, hogy mi történt Szlovákiában Jan Kuciak újságíró és barátnője meggyilkolása után,  ebben a cikkünkben írtunk bővebben .  • Bérelnék
  • Bankszámla