Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

65 ezren követeltek előrehozott választást Pozsonyban

2018.03.17. 08:48

Óriási tömeg követelte az előrehozott választások kiírását és a jelenlegi kormány elszámoltatását pénteken Pozsonyban,  Kassán és még több mint 30 szlovák városban. A BBC jelentése szerint a szlovák fővárosban 65 ezres tömeg vonult az utcára.

A tüntetők nem elégedtek meg azzal, hogy az elmúlt hetek botrányai után Robert Fico miniszterelnök csütörtökön végül bejelentette a lemondását, mert

a tiltakozók attól tartanak, hogy  Fico a háttérből irányítja majd tovább az országot.

Fico lemondása után ugyanis Andrej Kiska államfő a Fico által ajánlott eddigi miniszterelnök-helyettest, Peter Pellegrinit bízta meg a kormányalakítással, az eddigi kormányfő pedig továbbra is az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) pártelnöke marad. A következő rendes választásokig 2020-ig kellene várni. 

A Fico lemondásához vezető szlovák belpolitikai válság azután alakult ki az elmúlt hetekben, hogy február végén élettársával együtt meggyilkolták Ján Kuciak tényfeltáró újságírót, akit a rendőrség feltételezése szerint vélhetően munkájával összefüggésben öltek meg. A 27 éves újságíró főleg adócsalások feltárásával foglalkozott, köztük a legnagyobb kormánypárthoz, a Smerhez köthető emberek ügyeivel. Azóta kiderült, hogy Kuciak éppen egy olyan anyagon dolgozott, amely rávilágított az olasz maffia és a szlovák politikai és gazdasági elit közti összefonódásokra.

A kettős gyilkosság nyilvánosságra kerülése után először a belügyminiszter, majd Fico és kormányának távozását kezdték követelni,  több nagy tüntetés is volt. A Fico fontos szövetségesének számító Robert Kalinák belügyminiszter végül hétfőn  lemondott , de a koalíciós pártok közül a Most-Híd országos tanácsának ülése után Bugár Béla pártelnök  bejelentette , hogy előrehozott választásokról akarnak tárgyalni, mert szerintük így lehetne feloldalni a kettős gyilkosság okozta feszültséget. Azt mondta, hogy ha nem egyeznek meg, akkor kilépnek a koalícióból. Arról, hogy mi történt Szlovákiában Jan Kuciak újságíró és barátnője meggyilkolása után,  ebben a cikkünkben írtunk bővebben .

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!