Elza
-3 °C
1 °C

Szúj Kjí egyik bizalmasa lett az új mianmari elnök

2018.03.28. 10:08

A mianmari parlament megválasztotta az ország új elnökét, Vin Mjintet, aki Aung Szan Szú Kji tényleges kormányfő egyik bizalmasa, a kormánypárt egyik oszlopos tagja, és a képviselőház elnöke volt korábban.

Htin Kiav államfő váratlanul mondott le múlt héten fáradtságra hivatkozva, ezért kellett új elnököt választani. A helyi médiában többször jelent meg híresztelés arról, hogy Htin Kiav beteg, de ezt kormányilletékesek tagadták.

Htin Kiav lemondása után azonnal lemondott képviselőházi elnökségéről a 66 éves Vin Mjint is, feltehetőleg azért, hogy most államfővé választhassák. A parlament két házának szavazásán a három jelölt közül az összesen 636 alsó- és felsőházi tagból 403 szavazott rá, így lett az ország 10. elnöke.

Vin Mjintet 2016 februárjában választották meg az alsóház elnökévé. Már azon az 1990-es parlamenti választáson is nyert választókörzetében, amely után a katonai junta nem volt hajlandó átadni a hatalmat Szú Kji pártjának (Nemzeti Liga a demokráciáért, NLD). Az NLD a demokratizálódási folyamat keretében végül a 2015-ös választások eredményeképpen vette át a kormányzást.

Vin Mjintet erős akaratú, ellentmondást nem tűrő politikusként jellemzik. Politikai tevékenysége miatt egy ideig börtönben ült a diktatúra idején. Megfigyelők azt mondják, feltehetőleg ki fogja szélesíteni az elnöki jogkört, nem csak protokolláris szerepe lesz, mint Htin Kiavnak volt, írja az MTI.