Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A rendőrök agyonlőttek Brooklynban egy fegyvertelen afroamerikait

2018.04.05. 17:43
New York Brooklyn negyedében a rendőrök agyonlőttek egy fegyvertelen és mentálisan beteg férfit, mert a nála lévő, ezüstszínű fémpipát fegyvernek nézték.

Terence Monahan, rendőrfőnök sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a férfi a vékony fémpipát, amelynek a végén egy fogantyú volt, a rendőrökre irányította, akik azt hitték, hogy fegyvert fog rájuk és azonnal lőttek. A tíz lövést leadó öt rendőr csak ezt követően szembesült azzal, hogy mi volt a férfi kezében, írta az MTI.

A tragikus végű rendőri fellépés még szerdán este történt, de a rendőrség csak csütörtökön hozta nyilvánosságra. 

A meglőtt áldozatot azonnal kórházba szállították, az életét azonban már nem tudták megmenteni. Apja azonosította őt: a 34 éves Saheed Vassell Jamaicában született és hatesztendősen került az Egyesült Államokba a szüleivel. Brooklynban hegesztőként dolgozott. Az apa a rendőrséget tájékoztatta arról, hogy a fia bipoláris zavarokkal ( mániás depresszióval) küszködött, többször kezelték kórházban. Később kiderült az is, hogy a helyi rendőrőrsnek tudomása volt erről, hiszen többször is találkozott a zavart férfival, nyilvántartásba is vette őt. 

Az eset körülményeinek felderítésére megkezdődött vizsgálat mindenekelőtt azt kívánja tisztázni, hogy a fegyverüket használó rendőrök tudtak-e Saheed Vassall betegségéről. 

A fegyvertelen férfi alig több mint két héttel azután lőtték le, hogy a kaliforniai Sacramentóban a rendőrség szintén egy fegyvertelen afroamerikait lőtt agyon, s ugyancsak azért, mert az hitte, fegyver van nála, holott az áldozat kezében csupán egy mobiltelefon volt. A 22 éves Stephon Clarkra két rendőr húsz lövést adott le. A még folyamatban lévő vizsgálat kiderítette, hogy a két rendőr azonnal lőtt, időt sem adva a fiatal férfinak arra, hogy feltegye a kezét, majd a lövések után túl sokáig vártak, mire kihívták a mentőket. Stephon Clark halála a rendőrség, illetve a rendőri erőszak elleni tüntetéseket robbantott ki Sacramentóban, amely Kalifornia fővárosa.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?