Bertalan
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Harminc év után találtak meg Afganisztánban egy ukrán hadifoglyot

2018.04.11. 17:34

Egy ukrán tudományos kutatócsoport véletlenül rátalált egy harminc évvel ezelőtt eltűnt és már halottnak hitt ukrán veteránra Afganisztánban, aki még szovjet katonaként esett hadifogságba az ázsiai országban - számolt be az MTI. A férfival az expedíciós csoport Kandahár tartományban futott össze, és a TSZN ukrán hírtelevízión adtak le erről egy riportot.

clk

Eredeti nevére nem emlékszik a hadifogoly, nem beszél sem ukránul, sem oroszul, ezért tolmács segítségével beszélgettek vele. Arra az egyre határozottan emlékezett a férfi, hogy a nyugat-ukrajnai Voliny megyében született.

Andrij Kadun geofizikus, az ukrán kutatócsoport vezetője szerint a vélhetően szovjet veterán idő közben iszlám hitre tért Afganisztánban, és Amredin néven mutatkozott be nekik. A csoport kutatni kiderítette, hogy valóban harminc éve eltűntnek nyilvánítottak egy fiatal férfit, aki Voliny megye Nova Hlusa nevű aprócska falvában született, és szovjet katonaként az afganisztáni háborúban hadifogságba esett. Sorsáról azóta sem tudtak semmit, holtteste nem került elő.

Édesanyja húsz évig várta vissza fiát Afganisztánból. Tíz évvel ezelőtt viszont beletörődött abba, hogy minden bizonnyal már nem él, ezért síremléket állíttatott neki a falu temetőjében. A kutatók megmutatták a férfiról Afganisztánban készített felvételt az idős édesanyának. A reményvesztett asszony viszont azt mondta, harminc év elteltével már nem teljesen biztos abban, hogy a férfi valóban az ő halottnak hitt fia. A férfi faluban élő rokonai, régi iskolatársai közül azonban többen állították, hogy az illető egyértelműen a halottnak hitt veterán, akit Ihor Bilokurovnak hívnak. Bemutatták a férfi fiatalkori, szovjet egyenruhás fotóját a most róla készült turbános, szakállas képpel együtt, és tényleg feltűnő a hasonlóság.

A férfi haza szeretne térni. Ez várhatóan az afganisztáni ukrán nagykövetség segítségével egy hónapon belül meg is történhet.