Viola
-5 °C
-2 °C

Csak nem akar elkezdődni a vizsgálat, ki vetett be Szíriában vegyi fegyvereket

2018.04.18. 12:40

Szerdán sem kezdődik el a dúmai vegyi fegyveres támadás szakértői szintű vizsgálata, miután szánalmas huzavona zajlik az április 7-i brutális akciót kivizsgáló szakértői bizottság körül. 

Az Aszad-rezsim és az őr támogató irániak és oroszok elvileg ugyanis álltak elébe az ENSZ vegyifegyver-szakértői vizsgálatának; a szakértők ezért meg is érkeztek Szíriába. Csakhogy közben már másodjára tartják őket távol a tetthelytől. Az ENSZ előre küldött biztonsági csoportja ugyanis arról számolt be az előző nap a kelet-gútai városból, hogy a vizsgálandó helyszínen "lövések dördültek el", ami viszont azt jelenti, hogy a biztonsági csoport egyelőre biztos nem adja meg a zöld jelzést a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vegyi fegyver-szakértőinek a vizsgálódások kezdetére. 

Nyugati vezetők szerint április 7-én klórgázt vetettek be az utolsó, még lázadó kézen lévő kelet-gútai városban. A Fehérsisakok nevű szíriai mentőszervezet és a Szíriai-Amerikai Orvosi Társaság (SAMS) szerint több mint 40 ember halt meg, és több mint 500 emberen állapíthatók meg "vegyi anyag" okozta tünetek.  Washington és szövetségesei a szíriai kormányt vádolják a vegyi támadás elkövetésével - az elmúlt évek gyakorlatát ismerve valószínűleg joggal. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország megtorlásul precíziós légi csapásokat mért több szíriai katonai célpontra.

(MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!