Judit
3 °C
7 °C

Életfogytiglant kértek a háborús bűnös Radovan Karadzsicsnak

2018.04.24. 19:43

Életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte kedden az ügyészség Radovan Karadszicsra az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) előtt zajló fellebbviteli tárgyaláson. A volt boszniai szerb elnököt háborús bűnök miatt 40 év börtönre ítélte a Nemzetközi Törvényszék még 2016-ban.

Radovan Karadzsics az 1992-1995 közötti, közel százezer halottat követelő boszniai háborúban követett el népirtást, valamint egyéb háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket. A tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találták az exelnököt, aki az ítélet szerint a srebrenicai mészárlásért is felelős, amelyben a boszniai szerb erők nyolcezer muzulmán férfit és fiút gyilkoltak meg.

Karadzicot 2016-ban egyrendbeli népirtás vádpontja alól felmentették, miközben a vádhatóság szerint a boszniai szerb csapatok által 1992-ben elkövetett gyilkosságok igenis népirtásnak minősülnek. Katrina Gustafson ügyész szerint a törvényszék visszaélt mérlegelési jogkörével, amikor a "példa nélküli" súlyosságú bűncselekményekért csak 40 év börtönre ítélte a politikust.

Ezzel szemben Peter Robinson, az elítélt védőügyvédje azt mondta, hogy bár Prijedorban tényleg elkövettek háborús és emberiesség elleni bűnöket, de ez nem ér fel népirtással. A magát egyébként ártatlannak valló, 72 éves Karadzsics a verdikt érvénytelenítését és új tárgyalás kiírását kérte. Az ítélethirdetés az év végére várható.

A boszniai szerb elnöki tisztséget 1992-től betöltő Radovan Karadzsics ellen már 1995-ben vádat emeltek, ő azonban éveken át bujkált, és csak 2008 júliusában fogták el Belgrádban és adták ki Hágának, ahol a következő évben kezdődött meg a pere. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?