Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bratyizik majd Trump Merkellel?

2018.04.27. 06:06

Pénteken látogat el másodszor Angela Merkel  az amerikai elnökhöz Washingtonba, a megbeszélés középpontjában az acélra és az alumíniumra kivetett amerikai védővámok ügye és a iráni atomprogramról kötött nemzetközi egyezmény jövője áll majd. Kérdés, hogy a szabadkereskedelmet és az iráni egyezményt pártoló német kancellár megtalálja-e a hangot a protekcionista, Irán ellen szankciókat tervező Donald Trumppal, aki legutóbb zavarba ejtően barátságos fogadtatásban részesítette a francia elnököt, Emmanuel Macront. 

Az egynapos látogatáson a szíriai polgárháború, a kelet-ukrajnai helyzet és a két Korea közötti viszony rendezésének lehetőségeiről is tárgyal majd a német kancellár az amerikai elnökkel a Fehér Házban – írta az MTI.

Merkel először tavaly március 17-én járt Trumpnál, akivel sokkal kevésbé szívélyes a viszonya, mint az előző amerikai elnökkel, Barack Obamával. Az első Merkel-Trump találkozó nem is volt zökkenőmentes – tapintatlanul kihagyta az elnök a kézfogást a kancellárral, akinek konvoja is várakozásra kényszerült a Fehér Ház közelében, mert Trump nem készült fel időben a vendég fogadására.

 Merkel rövid, 150 percesnek ígért találkozójával a francia elnök szerdán véget ért amerikai útja három napos volt és az informális gesztusok alapján Macron és Trump nagyon egymásra talált. Igaz, valójában sok közös is van az amerikai és a francia elnökben, elvégre mindketten hajlamosak a populizmusra – jegyezte meg a BBC szerint a német sajtó.

Ennek ellenére nem valószínű, hogy valamiféle versengés alakulna ki Berlin és Párizs között Washington kegyeiért. Az EU két vezető tagállama a találkozókról előzetesen egyeztetett, ezért, ha stílusbeli különbségek akadnak is, a tartalom tekintetében mindketten azonos állásponton vannak, ellenezve az amerikai protekcionizmust és az Iránnal szembeni esetleges amerikai szankciókat.

Berlin nem számít arra, hogy a találkozó révén az EU-nak sikerült kedvező megállapodást kialkudnia a Trump-kormánnyal az acélra és az alumíniumra kivetett védővámról, és ezért a május 1-jéig érvényes átmeneti felmentés után az EU-s termelőknek is fizetniük kell majd az amerikai exportért.

Az iráni atomprogramról kötött megállapodás ügyében is vitákra lehet számítani, ezt jelzi, hogy Donald Trump az egyezmény felmondását fontolgatja, a Merkel-kormány viszont teljes körű végrehajtását szorgalmazza.

Minden bizonnyal szóba kerül az Északi Áramlat-2 gázvezeték terve, amelyen keresztül Oroszország Ukrajna és Lengyelország megkerülésével közvetlenül Németországba juttatna földgázt, növelve ezzel a megkerült országok által eddig is vitatott Északi Áramlat kapacitását. (Ráadásul miközben Berlin a vezetékek bővítése mellett van, ellenezte a hasonló céllal tervezett Déli Áramlatot, amely a Balkán felől Magyarország érintésével haladt volna Ausztriáig és Olaszországig.)

A német várakozások szerint Trump szót ejt arról, hogy Németország GDP-je két százalékával járuljon hozzá a NATO működtetéséhez, és a németek kereskedelmi többletéről, amely Trump szerint többek között az amerikai autóiparnak okoz kárt.