Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump emberei óvatosságra intenek Észak-Korea ígérgetésével kapcsolatban

2018.04.30. 18:44

 

Számos ország szóba jött a TALÁLKOZÓra, de a Béke Háza/Szabadság Háza, Észak- és Dél-Korea határán nem lenne Reprezentatívabb, Fontosabb és Maradandóbb helyszín, mint egy harmadik ország? Csak kérdezem!

írta Twitteren Donald Trump amerikai elnök.

Trump arra a közelgő és világszerte várva várt találkozóra utalt, amelyen először ül le szemtől szemben Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral, és ezek szerint ha rajta múlik, erre ugyanott fog sor kerülni, ahol múlt pénteken az észak- és dél-koreai vezető történelmi találkozóját is tartották.

Bár az észak-déli összeborulás ígéretesnek bizonyult, és a felek a Koreai-félsziget teljes denuklearizálását, az 1953-as koreai háború hivatalos lezárását, a két ország kapcsolatának normalizálását, továbbá fűt, illetve fát is ígértek, azért nem árt az óvatosság és némi egészséges szkepticizmus az ígéretek megvalósulásával kapcsolatban – jeleztük mi is a találkozó eredményeit elemző cikkünkben, és írja most a Guardian is amerikai kormányzati vezetők véleményét idézve.

John Bolton, Trump új nemzetbiztonsági tanácsadója például azt mondta, bizonyítékot akarnak látni Észak-Koreától, hogy nemcsak retorikai fogás volt a nagy fogadkozás, hanem tényleg komolyan gondolták. Mike Pompeo, a CIA-vezérből lett új külügyminiszter szintén arról beszélt, hogy nem fogják átverni őket Kimék, ismerik a múltat, láttak már hasonló ígérgetést, de ezúttal biztosra fognak menni.

A látványos korea-közi enyhülés egyébként eddig a Trump-adminisztráció világszerte elismert nagy sikere, a dél-koreai elnök példáulmár azt is bedobta, hogy Trumpnak igazán oda lehetne ezért adni a Nobel-békedíjat.