Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump még mindig imádja a fegyverlobbit

2018.05.05. 08:04
Alig három hónappal a parklandi iskolai vérengzés után Donald Trump amerikai elnök ismét feltétlen támogatásáról biztosította a fegyverlobbi legjelentősebb szervezetét annak éves kongresszusán pénteken Dallasban.

Az amerikai elnök a 17 halálos áldozatot követelő februári lőfegyveres ámokfutás hatására úgy tűnt, hajlik arra, hogy kezdeményezze a fegyvertartási törvények szigorítását - például a fegyvervásárlási korhatár megemelését -, a Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) tegnapi kongresszusán megígérte, hogy amíg ő az elnök, megvédi a fegyvertartás jogát mostani formájában.

Ismét felvetette azt a korábbi javaslatát, hogy fel kell fegyverezni a tanárokat, és még jobban meg kell erősíteni az iskolák biztonságát, hogy ne fordulhassanak elő a floridaihoz hasonló esetek. Az NRA természetesen támogatja Trump javaslatait, és semmilyen további, fegyvertartási korlátozást nem tartanak elfogadhatónak, mert azt az alkotmány fegyvertartásra vonatkozó, második módosítása megsértésének tartja.

Közjáték, mintegy zárójelben: A kampányfinanszírozást ellenőrző Center for Responsive Politics nevű intézet adatai szerint az NRA 55 millió dollárral támogatta Trumpot és más republikánus jelölteket a 2016-os elnök- és kongresszusi választásokon.

Nem Trump lenne persze, ha ne használta volna fel az NRA-kongresszust közvetlen politikai céljaira is, és azzal riogatta a kongresszus résztvevőit, hogy ha a novemberi részleges kongresszusi választásokon nem a republikánusokra szavaznak, és így a szövetségi törvényhozás a demokraták ellenőrzése alá kerül, akkor

el fogják venni az amerikaiak fegyvereit. Ha az ország meghozná ezt a drasztikus lépést, akkor akár a teherautókat is be lehetne tiltani, mert ezek a terroristák új fegyverei.

A fegyvertartás joga mellett azzal is érvelt az elnök, hogy a 130 halálos áldozatot követelő, 2015. november 13-i párizsi terrortámadás sokkal kevesebb áldozattal járt volna, ha nem csak a merénylőknek lett volna lőfegyvere, hanem bárkinek, aki jelen volt és visszalő. Ami, mivel a támadásra egy koncerten, zárt helyen került sor, egy teljesen eszement okfejtés.

Abban valóban igaza van az elnöknek, hogy demokraták szigorítani szeretnék a fegyvertartás szabályait, de ezzel nem ásnák alá a második alkotmánymódosítást, írják a hírügynökségek elemzői. Trump azzal, hogy az országos tiltakozáshullámot kiváltó, a fegyvertartás szigorítását követelő mozgalmakat megerősítő parklandi tragédiát így zárójelbe tette, elég nagy vihart fog kavarni, hiszen a felmérések szerint az amerikaiak többsége egyetért azzal, hogy például gépkarabélyt ne tarthasson már csak úgy mindenki.

Az NRA éves kongresszusán várhatóan több mint 70 ezer tag vesz részt a hétvégén. Az esemény ellen valószínűleg több tüntetést is lesz a fegyvertartást szigorítani akarók részéről.