Aliz
6 °C
14 °C

A Hezbollah terrorszervezet nyerte meg a libanoni választást

2018-05-04T142340Z 996058991 RC16F757B9F0 RTRMADP 3 LEBANON-ELEC
2018.05.07. 11:56

Szinte biztos, hogy a Hezbollah libanoni síita mozgalom (egyben iráni vazallus-milícia és terrorszervezet) és szövetségesei szerezték meg a többséget a vasárnapi libanoni parlamenti választáson - írta hétfőn a Reuters.

A 3,7 millió szavazó körében tartott voksoláson a részvételi arány viszonylag alacsony, 49,2 százalékos volt, és az Irán kliensének számító Hezbollahnak szinte mindenhol sikerült mandátumot szereznie, ahol jelöltet tudott állítani. Az alapvetően vallási szempontok szerint tagolt politikai mezőnyben a síitákat képviselő Hezbollah szövetségeseivel - a Nabíh Berri házelnök vezette síita Amal Mozgalommal, valamint a maronita keresztény Michel Aoun elnök alapította Keresztény Szabad Hazafias Mozgalommal együtt - a 128 fős törvényhozásban valószínűleg 67 mandátumot fognak kapni. Az ország polarizálódására jellemző, hogy közben a Hezbollah nyílt bírálójának számító Keresztény Libanoni Erők is megduplázta képviselői számát, és a korábbi 8 helyett 15 politikust delegálhat a törvényhozásba.

Legutoljára egyébként 2009-ben tartottak Libanonban parlamenti választásokat; azóta - főleg szíriai polgárháború eszkalációja miatti bitonsági veszélyekre hivatkozva - három alkalommal hosszabbította meg a saját mandátumát. Ennek ellenére a kormányzat iszonyú ingatag volt. A vallásilag rendkívül megosztott Libanonban a legfontosabb állami tisztségek elosztásánál is érvényesítik a felekezeti szempontokat - azaz hogy a szunnita és síita muszlimok, illetve a keresztény maronita felekezet is legfelsőbb szinten legyen képviselve az állami vezetésben. Jelenleg még a maronita keresztény, de a síitákkal korrekt viszonyt ápoló Michel Aoun az államfő, a nagykoalíciós kormány élén pedig a szunnita Szaad Hariri áll.

Csakhogy Hariri érdekérvényesítő képessége igen csekély, és több, fontos ügyben inkább a síita irányvonal akarata érvényesült, ezért a miniszterelnök tavaly novemberben a mögötte álló Szaúd-Arábia nyomására lemondott pozíciójáról, majd azután - ezúttal belső nyomásra - visszavonta lemondását. A mostani választás Hariri és a mögötte álló Jövő Mozgalom vereségét jelenti, ennek ellenére a felekezeti alapú hatalommegosztásnak köszönhetően újra kormányfő lehet, mivel a poszt hagyományosan a szunnitáké. A valódi döntéshozatal azonban várhatóan még jobban eltolódik majd a síita-keresztény szövetség felé.

A Hezbollah politikai előretörése azért iszonyú fontos esemény, mert ezzel Libanon egy újabb lépést tett egy új izraeli háború felé.

A síita mozgalom ugyanis - legalábbis annak katonai szárnya - a világ legtöbb országában terrorszervezetnek számít, és jó okkal. A Hezbollah ugyanis számos terrorcselekményért felel, rakéták tízezreit halmozta fel az izraeli határon, és legutóbb 2006-ban rángatta bele az egész országot egy pusztító konfliktusba a zsidó állammal. A Hezbollah ráadásul katonailag mára már az amerikai és szaúdi támogatással fejlesztett hivatalos libanoni hadseregnél is erősebb. Ami egyfelől azt vonja maga után, hogy Libanon déli-délkeleti részén lényegében ő látja el az állami funkciókat, másfelől pedig az iráni ideológiai-anyagi támogatást meghálálva a szíriai polgárháború egyik legütőképesebb milíciáját is felvonultatta Bassár al-Aszad védelmében. Ja, és a terrorszervezeten, az elit milícián, a politikai párton és az árnyékállamon kívül a Hezbollah a világ egyik legkiterjedtebb nemzetközi bűnszervezete is, melynek keze a nyugat-afrikai pénzmosodáktól kezdve a mexikói drogkartellekig elér.

Részben az egyre éleződő iráni-izraeli konfliktus, részben pedig a szervezettel kapcsolatos rossz történelmi tapasztalatok miatt, de a Hezbollah sikere harcias reakciókat váltott ki Izraelben: Az amúgy is egyre harciasabb Netanjáhu-kormány egyik héjájának számító Naftali Bennett oktatási miniszter hétfőn például kiposztolta a Twitterre, hogy

Libanon=Hezbollah

És ezentúl Izrael nem fog különbséget tenni Libanon állam és a Hezbollah között; azaz magát az országot teszi felelőssé bármiféle, a területéről kiinduló tevékenységért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?