Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra Kínában tárgyalt Kim Dzsongun

2018.05.08. 11:35 Módosítva: 2018-05-08 14:54:19

Kínában tárgyalt Kim Dzsongun észak-koreai vezető azért, hogy tovább erősítse országa kapcsolatát hagyományos szövetségesével, mielőtt találkozik Donald Trump amerikai elnökkel - jelentette az MTI. 

Mielőtt kedden kora délután a kínai állami hírügynökség megerősítette volna a látogatás tényét, már szárnyra kaptak meg nem erősített hírek, miszerint Kim Dzsongun repülőgépe leszállt az északkelet-kínai Talien város repülőterén, valamint hogy olyan fokú biztonsági intézkedések, és forgalomkorlátozások léptek érvénybe a városban és a repülőtéren, ami magas fokú diplomáciai küldöttség esetén szokott csak lenni.

Később az AP hírügynökség a kínai Hszinhua hírügynökségre hivatkozva azt közölte, hogy hétfőn és kedden Kínában tárgyalt Kim Dzsongun, aki többek között Hszi Csin-ping kínai elnökkel is találkozott. A kínai elnök nyilvános programja szerint egyébként azért van Talienben, mert részt vesz az első kínai repülőgép-hordozó próbaútja alkalmából rendezett keddi ünnepségen.

A hivatalos közlés szerint a kínai államfő hétfőn üdvözlő banketten látta vendégül Kimet, kedden pedig együtt ebédelt vele. A Hszinhua megfogalmazása szerint

a két vezető szívélyes és baráti légkörben, széles körűen és mélyen érintve beszélte meg országaik kapcsolatait és a kölcsönös érdeklődésre számot tartó témákat.

Kim reményének adott hangot, hogy releváns felek fogják fokozatos és összehangolt módon megvalósítani az atomfegyver-mentesítést, és megteremteni a tartós békét a Koreai-félszigeten.

Hogy mennyi ideig készítették elő a talieni találkozót, és hogy miért ez a város volt a helyszín, nem tudni.

Kim Dzsongun március végén járt először Kínában, és találkozott Hszi Csin-pinggel. Akkori háromnapos látogatását is titkolták, és csak a vizit utolsó napján erősítette meg a kínai állami média, hogy az észak-koreai vezető Pekingben járt.

Azóta, hogy az amerikai elnök bejelentette tervezett találkozóját Kim Dzsongunnal, Kína el akarja kerülni, hogy a Phenjant érintő nemzetközi diplomáciai törekvések mellékszereplőjévé váljon. Észak-Koreának viszont az a célja elemzők szerint, hogy támogatót szerezzen magának az atom- és rakétaprogramjáról szóló tárgyalásokon, erős kapcsolata Pekinggel vésztartalékként szolgáljon, ha kudarcba fulladnak az Egyesült Államokkal elkezdendő tárgyalások.