Antal, Anett
16 °C
24 °C

Két jemeni rakétát szedett le szerdán a szaúdi légvédelem

2018.05.09. 13:01

Megsemmisített egy, a síita felkelők által Jemenből indított ballisztikus rakétát a szaúd-arábiai légvédelem a főváros, Rijád felett, egy másik, ugyancsak Jemenből indított rakétát az ország déli részén fekvő Dzsizan városa felett lőttek le – írja az MTI.

A rakétákat ezúttal is a síita húszi lázadók lőtték ki, az Anszar Allah nevű mozgalom megerősítette, hogy két Badr-1-es típusú ballisztikus rakétával támadta a szaúdi légvédelem állásait.

Az elmúlt hónapokban jelentősen megszaporodott a Szaúdi-Arábia elleni rakétacsapások száma. Ezek célpontja többnyire a szaúdi főváros, valamint a szaúdi királyság déli tartományai, amelyek határosak Jemennel, Rijádi tájékoztatás szerint eddig száz, felkelők által intézett rakétacsapást sikerült elhárítani.

Az ENSZ, a nyugati országok és Szaúd-Arábia azt állítja, hogy Irán látja el nagy hatótávolságú, Rijádot is elérni képes rakétákkal a húszikat, Teherán ugyanakkor tagadja a vádakat.

Jemenben több mint három éve dúl polgárháború a kormányerők és a húszi felkelők között, akik 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország északi részén. A lázadók ellen 2015 márciusában a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is hadba lépett, amely légi támogatással segíti a kormányt.