Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tíz év után újra összeülhet a NATO-Oroszország Tanács

2018.05.09. 11:27

2008-as felfüggesztése, 2014-es, meghatározatlan időre szóló befagyasztása után újra működésbe léphet a NATO-Oroszország Tanács. A lehetőségről a Ria Novosztyinak nyilatkozott Alekszandr Grusko, aki 2012-ig orosz külügyminiszter-helyettes volt, idén januárig pedig a nem működő tanácsban Oroszország hivatalos képviselője volt.

A szűkszavú nyilatkozatból nem derült ki, mire alapozza a bejelentést, de minden bizonnyal kapcsolatban áll a szíriai helyzettel és az iráni atomegyezmény amerikai felmondásával. Utóbbi kiváltotta a NATO európai tagjainak nemtetszését is.

Donald Trump döntésének tehát két rövid távon érzékelhető következménye lehet: felviheti az olaj árát és közelebb hozhatja Moszkvát a NATO európai tagjaihoz.

 Mindkettő alapvető érdeke Moszkvának. Az olajár-emelkedés már évek óta nem látott tempóban indult meg, jelenleg 76 dollár felett a Brent olaj hordónkénti ára. A NATO-Oroszország Tanács újraélesztésének pedig már korábban is voltak jelei, tavaly már találkozott az orosz vezérkari főnök, Valerij Geraszimov a török vezérkari főnökkel, Hulusi Akarral és az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével, Joseph Dunford tábornokkal.

Csütörtökön, az orosz külügyminiszter német kollégájával, Heiko Maasszal találkozik. Szergej Lavrov szerdán közölte: Moszkva továbbra is tartja magát a 2015-ben kötött – az ENSZ biztonsági Tanácsának állandó tagjai valamint Németország és Irán által aláírt – egyezményhez, amely értelmében Irán lemond gyaníthatóan katonai célú atomprogramjáról, cserében az országot sújtó szankciók feloldásáért.

A NATO-Oroszország tanács 2002-ben jött létre, hat éven át a legfontosabb koordinációs fóruma volt a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemnek és a két fél hadgyakorlatokkal kapcsolatos egyeztetéseinek. Nagy törést a dél-oszétiai grúz-orosz fegyveres konfliktus hozott 2008-ban, majd az Ukrajnához tartozó Krím orosz annexiója 2014-ben, amely után – a fenti, tapogatózó újabb találkozókat és a 2010-ben Afganisztán ügyében létrehozott bizottságot nem számítva – a testület lényegében nem működik.