Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orosz bombázókat észleltek Alaszkánál az amerikai lopakodók

2018.05.12. 13:25

Két orosz TU–95 "Medve" bombázó repülőgépet észleltek amerikai F–22 lopakodók pénteken Alaszka partjainál, az Aleut-szigetektől északra – írja a CNN.

A két gép a nemzetközi légtérben, de amerikai légvédelmi azonosítási zónában (ADIZ) repült, amely bő 300 kilométerrel túlnyúlik Alaszka nyugati pártain. A lopakodók észlelték és azonosították az orosz gépeket, majd figyelték a tevékenységüket, amíg nyugat felé el nem hagyták az ADIZ-t. Az amerikai légtérbe nem léptek be.

Az utóbbi néhány évben gyakoriak a hasonló esetek, Nagy-Britannia és a skandináv NATO-tagállamok légtere környékén is többször észleltek orosz gépeket. Amerikai vadászgépek legutóbb május elején találkoztak oroszokkal, arról pedig mi is írtunk, hogy szintén május első napjaiban egy orosz felségjelzésű Szu–27-es vadászgép elfogó manővernek látszó tevékenységet végzett az amerikai haditengerészet egyik P–8-as felderítőgépének tőszomszédságában a Balti-tenger felett, nemzetközi légtérben.