Nyolc hónapos csecsemő is van az 58 gázai áldozat között

2018.05.15. 08:29 Módosítva: 2018.05.15. 08:30

A Gázai övezet egészségügyi minisztériumának késő éjjeli közlése szerint

58-ra emelkedett a palesztin övezet és Izrael határán hétfőn lezajlott összecsapások halálos áldozatainak száma. Emellett 2771 palesztin sebesült meg, közülük 1373-an éles lőszerrel leadott lövésektől.

Meghalt egy nyolc hónapos palesztin csecsemő is, mert könnygázt lélegzett be. Egyelőre nem lehet tudni, hogyan került ennyire közel az összecsapásokhoz.

Egyiptom orvosokat és hét mentőautót küldött a Gázai övezettel közös határára, hogy az egyiptomi el-Arís város kórházaiban segítsenek a sebesült palesztin tüntetők ellátásában. De lapértesülések szerint az egyiptomi mentők készen állnak arra, hogy a Gázai övezeten belül is részt vegyenek a mentésben.

A hétfői összecsapások az Egyesült Államok nagykövetségének  Jeruzsálembe költöztetése miatt történtek, ugyanakkor a halottak és sérültek magas száma miatt, számos ország - köztük Franciaország, Nagy-Britannia és Törökország - tiltakozott. 

Amerika megakadályozta a vizsgálatot

A Fehér Ház ezzel szemben a történtekért kizárólag a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász mozgalomra hárította a felelősséget, támogatásáról biztosítva ezzel Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, aki az ország határainak védelmében alkalmazott önvédelemnek minősítette az izraeli hadsereg fellépését.

Diplomáciai források szerint az Egyesült Államok hétfőn az ENSZ-ben megakadályozta, hogy a Biztonsági Tanács független vizsgálatot rendeljen el a Gázai övezeti fejlemények ügyében.

Egyértelműen Izrael pártját fogva, Washington egy hét alatt már másodszor távolodott el európai szövetségeseitől, miután múlt hét kedden bejelentette, hogy Párizs, Berlin és London ellenkezése dacára kilép az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi nukleáris megállapodásból.  • Tippek
  • Babaváró hitel