Gusztáv
3 °C
7 °C

A nicaraguai elnöknek volt bátorsága ahhoz, hogy szembenézzen a dühös diákokkal

2018.05.17. 07:11

Feszült légkörben kezdődött meg Daniel Ortega nicaraguai elnök, valamint az ország vállalkozói, ellenzéki és civil csoportjainak találkozója, amire tíz éve nem volt példa, írja az MTI.

A párbeszéd, amelyben a katolikus egyház vállalta a közvetítő szerepét, azután vált elkerülhetetlenné, hogy a szociális megszorító intézkedések miatt tüntetők és az ellenük bevetett paramilitáris erők összecsapásaiban több mint hatvanan haltak meg.

A tárgyalások első fordulóján elnöklő Ortega elnököt tüntetők fogadták, amikor feleségével, Rosario Murillo alelnökkel együtt testőrök gyűrűjében megérkezett a helyszínre, egy Managua melletti papneveldébe.

Gyilkosok, gyilkosok!

– kiabálták a tiltakozók.

A helyszínt ötszáz rohamrendőr biztosította.

Odabenn a tüntető diákok képviselője, Lesther Aleman belevágott Ortega szavaiba, azt kiabálva, hogy az elnök azzal bizonyíthatja szándékainak komolyságát, ha azonnal véget vet a megtorlásoknak.

„Rendelje el most, ebben a pillanatban. A rendőrség, a paramilitáris erők és az ön pártjának a bandái mészárolnak és gyilkolnak. (...) Kevesebb mint egy hónap alatt tönkretette az országot, Somozának ez évekbe tellett” – mondta a diákvezető, Anastasio Somoza nicaraguai diktátorra utalva, akinek hatalmát a sandinista lázadók döntötték meg 1979-ben.

Ortega azzal felelt, hogy a rendőrség nem megtorolta a tüntetéseket, hanem elejét vette a káosznak. „Ha akarnak, mehetnek rendőrőrsökre támadni, mivel odakinn nem kisangyalok vannak, hanem fegyverek, amelyekkel a rendőrökre lőnek” – mondta, és odavetette a diákoknak, hogy nekik is megvannak a saját fegyveres milicistáik.

A közvetítő Abelardo Mata püspök azonban támogatta a diákok követelését, hogy a rendőrséget rendeljék vissza a laktanyákba, mivel nincsen szó fegyveres forradalomról, amelyet meg kellene fékezni.

Latin-Amerika második legszegényebb országában április közepén kezdődtek erőszakossá fajuló tüntetések a kormány terve ellen, hogy 22,5 százalékra emelje a társadalombiztosítási járulékokat, és párhuzamosan 5 százalékkal csökkentse a nyugdíjakat. Bár az elnök április végén meghátrált és visszavonta a tervezett reformot, a nyugalom nem állt helyre az országban. A tüntető diákok azóta több demokráciát követelnek egy olyan országban, ahol az állami intézmények túlnyomó többsége Ortega sandinista pártjának a szoros ellenőrzése alatt működik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!