Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A nicaraguai elnöknek volt bátorsága ahhoz, hogy szembenézzen a dühös diákokkal

2018.05.17. 07:11

Feszült légkörben kezdődött meg Daniel Ortega nicaraguai elnök, valamint az ország vállalkozói, ellenzéki és civil csoportjainak találkozója, amire tíz éve nem volt példa, írja az MTI.

A párbeszéd, amelyben a katolikus egyház vállalta a közvetítő szerepét, azután vált elkerülhetetlenné, hogy a szociális megszorító intézkedések miatt tüntetők és az ellenük bevetett paramilitáris erők összecsapásaiban több mint hatvanan haltak meg.

A tárgyalások első fordulóján elnöklő Ortega elnököt tüntetők fogadták, amikor feleségével, Rosario Murillo alelnökkel együtt testőrök gyűrűjében megérkezett a helyszínre, egy Managua melletti papneveldébe.

Gyilkosok, gyilkosok!

– kiabálták a tiltakozók.

A helyszínt ötszáz rohamrendőr biztosította.

Odabenn a tüntető diákok képviselője, Lesther Aleman belevágott Ortega szavaiba, azt kiabálva, hogy az elnök azzal bizonyíthatja szándékainak komolyságát, ha azonnal véget vet a megtorlásoknak.

„Rendelje el most, ebben a pillanatban. A rendőrség, a paramilitáris erők és az ön pártjának a bandái mészárolnak és gyilkolnak. (...) Kevesebb mint egy hónap alatt tönkretette az országot, Somozának ez évekbe tellett” – mondta a diákvezető, Anastasio Somoza nicaraguai diktátorra utalva, akinek hatalmát a sandinista lázadók döntötték meg 1979-ben.

Ortega azzal felelt, hogy a rendőrség nem megtorolta a tüntetéseket, hanem elejét vette a káosznak. „Ha akarnak, mehetnek rendőrőrsökre támadni, mivel odakinn nem kisangyalok vannak, hanem fegyverek, amelyekkel a rendőrökre lőnek” – mondta, és odavetette a diákoknak, hogy nekik is megvannak a saját fegyveres milicistáik.

A közvetítő Abelardo Mata püspök azonban támogatta a diákok követelését, hogy a rendőrséget rendeljék vissza a laktanyákba, mivel nincsen szó fegyveres forradalomról, amelyet meg kellene fékezni.

Latin-Amerika második legszegényebb országában április közepén kezdődtek erőszakossá fajuló tüntetések a kormány terve ellen, hogy 22,5 százalékra emelje a társadalombiztosítási járulékokat, és párhuzamosan 5 százalékkal csökkentse a nyugdíjakat. Bár az elnök április végén meghátrált és visszavonta a tervezett reformot, a nyugalom nem állt helyre az országban. A tüntető diákok azóta több demokráciát követelnek egy olyan országban, ahol az állami intézmények túlnyomó többsége Ortega sandinista pártjának a szoros ellenőrzése alatt működik.