Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Az USA-t nem bosszantja Észak-Korea, a jövőben is hadgyakorlatoznak a déliekkel

2018.05.17. 22:11

Észak-Korea szerdán azzal fenyegetőzött, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető nem vesz részt a június 12-ére tervezett szingapúri csúcstalálkozón Donald Trump amerikai elnökkel. Ennek oka az volt, hogy Washington közös hadgyakorlatot hajtott végre Dél-Koreával annak ellenére, hogy az északiak elvileg hajlandóak lettek volna tárgyalni a nukleáris arzenál feladásáról. Erre a Pentagon csak annyit reagált, hogy a jövőben is hasonló módon rendezik meg a közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat, írja az MTI.

Dana White, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője elmondta, nincs szó arról, hogy a jövőben kisebb méretekben rendeznék meg a közös hadgyakorlatokat, hogy ezzel segítsék a tárgyalásokat. Donald Trump amerikai elnök pedig azt nyilatkozta az újságírók előtt 

ha meglesz a találkozó Kim Dzsongunnal, akkor meglesz, ha nem, akkor megyünk tovább.

Trump szerint  az észak-koreai vezető talán nem is akar találkozni vele, minden esetre amennyiben Kim Dzsongun lemond nukleáris fegyvereiről, úgy "rendkívül erős védelmet fog kapni".

A Fehér Ház időközben kiadott egy közleményt, is, hogy folytatják a csúcstalálkozó előkészületeit, részükről semmi sem változott. Ezzel szemben Phenjan szerint a most zajló gyakorlat nem más, mint az Észak-Korea elleni invázió főpróbája.

A repülők típusával volt gont

Mark Fitzpatrick, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) nevű londoni hadászati elemzőműhely atomfegyverzet-korlátozási kutatási programjának igazgatója szerint nem önmagában a május 25-ig tartó légi hadgyakorlat dühítette fel Észak-Koreát, hanem a gyakorlatban részt vevő repülőgépek típusa. 

A manőverre érkező száz repülőgép között ugyanis a tervek szerint B-52-es hadászati bombázók és F-22-es "lopakodó" technológiájú harci gépek is jelen lennének. Fitzpatrick szerint Észak-Korea mindig dühödten reagál, ha ilyen repülőgépek megjelennek a térségben, a B-52-esek esetében a típus nukleáris csapásmérő képessége miatt, az F-22-esek esetében pedig azért, mert ezek a gépek képesek precíziós, a rezsimet lefejező csapások végrehajtására.

És bár Trumpék hivatalosan lazán kezelték a kommunista rezsim kiakadását, azért  állítólag mégiscsak kilátásba helyezték, hogy – jóllehet az F-22-esek már bekapcsolódtak a légi manőverekbe – a B-52-esek esetleg mégsem vesznek részt a hadgyakorlaton. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!