Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az USA-t nem bosszantja Észak-Korea, a jövőben is hadgyakorlatoznak a déliekkel

2018.05.17. 22:11

Észak-Korea szerdán azzal fenyegetőzött, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető nem vesz részt a június 12-ére tervezett szingapúri csúcstalálkozón Donald Trump amerikai elnökkel. Ennek oka az volt, hogy Washington közös hadgyakorlatot hajtott végre Dél-Koreával annak ellenére, hogy az északiak elvileg hajlandóak lettek volna tárgyalni a nukleáris arzenál feladásáról. Erre a Pentagon csak annyit reagált, hogy a jövőben is hasonló módon rendezik meg a közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat, írja az MTI.

Dana White, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője elmondta, nincs szó arról, hogy a jövőben kisebb méretekben rendeznék meg a közös hadgyakorlatokat, hogy ezzel segítsék a tárgyalásokat. Donald Trump amerikai elnök pedig azt nyilatkozta az újságírók előtt 

ha meglesz a találkozó Kim Dzsongunnal, akkor meglesz, ha nem, akkor megyünk tovább.

Trump szerint  az észak-koreai vezető talán nem is akar találkozni vele, minden esetre amennyiben Kim Dzsongun lemond nukleáris fegyvereiről, úgy "rendkívül erős védelmet fog kapni".

A Fehér Ház időközben kiadott egy közleményt, is, hogy folytatják a csúcstalálkozó előkészületeit, részükről semmi sem változott. Ezzel szemben Phenjan szerint a most zajló gyakorlat nem más, mint az Észak-Korea elleni invázió főpróbája.

A repülők típusával volt gont

Mark Fitzpatrick, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) nevű londoni hadászati elemzőműhely atomfegyverzet-korlátozási kutatási programjának igazgatója szerint nem önmagában a május 25-ig tartó légi hadgyakorlat dühítette fel Észak-Koreát, hanem a gyakorlatban részt vevő repülőgépek típusa. 

A manőverre érkező száz repülőgép között ugyanis a tervek szerint B-52-es hadászati bombázók és F-22-es "lopakodó" technológiájú harci gépek is jelen lennének. Fitzpatrick szerint Észak-Korea mindig dühödten reagál, ha ilyen repülőgépek megjelennek a térségben, a B-52-esek esetében a típus nukleáris csapásmérő képessége miatt, az F-22-esek esetében pedig azért, mert ezek a gépek képesek precíziós, a rezsimet lefejező csapások végrehajtására.

És bár Trumpék hivatalosan lazán kezelték a kommunista rezsim kiakadását, azért  állítólag mégiscsak kilátásba helyezték, hogy – jóllehet az F-22-esek már bekapcsolódtak a légi manőverekbe – a B-52-esek esetleg mégsem vesznek részt a hadgyakorlaton.