Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felszállás után lezuhant egy repülő Kubában

000 15510H
2018.05.18. 19:25

A kubai állami légitársaság (Cubana de Aviacion) Boeing 737-200-asa felszállás után lezuhant Kubában, Havanna városának Jose Marti nemzetközi repülőterén. A repülőn a legtöbb híradás szerint 104-en utaztak, plusz 9 fős személyzete volt, a Reuters viszont már 105+9 emberről, köztük 5 gyerekről ír. Az első jelentések szerint száznál többen meghaltak a katasztrófában. 

CNN azt írta a Granma kubai állami lapra hivatkozva, hogy három ember kritikus állapotban van, miután túlélték a katasztrófát. Bár ez nem egyértelműen tisztázott, úgy tűnik ez alapján, hogy összesen csupán három túlélő lehetett. Aztán a Sky és Reuters is helyi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy három embert vittek ugyan kórházba, de egyikük később elhunyt, míg más hírügynökségek továbbra is három túlélőt emlegettek.

A Granma közlése szerint a reptér melletti Santiago de las Vegas nevű területen zuhant le a gép. A katasztrófa helyi idő szerint dél után 8 perccel történt. A járat száma a DMJ 0972 (más forrás szerint a CU972) volt, a gépet a Damojh nevű mexikói cégtől bérelte a légitársaság.

A kubai elnök, Miguel Diaz-Canel helyi idő szerint délután négy után azt nyilatkozta, hogy a tüzet eloltották, a holttestek azonosítását elkezdték, és nyomozás indult a katasztrófa kivizsgálására.

A Boeing azt twittelte, hogy ismerik a híreket, és rajta tartják a szemüket az ügyön.

A CNN azt írta, egy nagy tűzgolyót lehetett látni a helyszínen, a reptér környékén pedig vastag füst van. Az eredeti hírek szerint Guyanába ment a gép, ezt az állami média úgy korrigálta, hogy helyi járat volt, Holguin városába tartott. Holguin Havannától bő 700 kilométerre van keletre.

A CNN azt írja, a légitársaságnak az öregedő flottájából biztonsági okokból pihentetnie kellett az utóbbi időben néhány gépet, de nem tudni, hogy a mostani katasztrófát mi okozta.

A Reuters összefoglalója szerint a legutóbbi halálos repülőgép-szerencsétlenség 2017-ben volt Kubában, amikor egy katonai gép lezuhanása 8 életet követelt. 2010-ben egy kereskedelmi járat katasztrófájában 68-an haltak meg.