Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Putyin: Pár éven belül hadrendbe állnak az új orosz nukleáris fegyverek

2018.05.18. 21:37

Az orosz hadsereg a következő néhány évben megkapja az új nukleáris fegyverrendszereket, amelyek jóval korszerűbbek külföldi megfelelőiknél – jelentette be pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban.

Mint mondta, az Avantgard kódnevű, új elveken alapuló hadfelszereléssel ellátott, manőverező robotrepülőgép-blokkot indító hadászati rakétarendszert jövőre kezdik kiszállítani, a Szarmat típusú új, több robbanótöltet szállítására alkalmas interkontinentális ballisztikus nehézrakétákat pedig 2020-ban állítják hadrendbe.

Továbbra is zajlanak a próbák az ígéretes rendszerekkel, amelyek a közeljövőben stratégiai erőink állományát növelik majd. Mindenekelőtt a Szarmatra és az Avantgardra gondolok, amelyek 2020-ban, illetve 2019-ben jutnak el a hadsereghez, valamint más fegyverrendszerekre a korábban meghatározott ütemtervek szerint

– idézte Putyint a Ria Novosztyi orosz hírügynökség az MTI szerint.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy más, új fejlesztésű fegyverrendszerek közül egyeseknek a gyártása és kiszállítása már elkezdődött. Példaként a május 9-i Győzelmi Napi díszszemlén – egy MiG-31-es típusú harci repülőgépre felfüggesztve – bemutatott Kinzsal (Tőr) névre elkeresztelt, légi indítású, több mint 2 ezer kilométeres hatótávolságú, hiperszonikus (10+ Mach sebességgel haladó) rakétát és a Pereszvet nevű lézerfegyverrendszert hozta fel. Az orosz államfő szerint most folyik ezeknek a kipróbálása, és nagy erőkkel zajlik a taktikai alkalmazásuk kidolgozása is.

A szóban forgó fegyverfejlesztésekről március 1-jei évértékelő beszédében számolt be Putyin. Azt állította, hogy az új fegyverrendszerek nem sértik a meglévő fegyverzetkorlátozási egyezményeket, és az új eszközök jellemzőit Moszkva a szerződések értelmében meg fogja osztani a Nyugattal.

Az orosz elnök akkor többek között egy nukleáris meghajtású, "korlátlan hatótávolságú" manőverező repülőgép, egy nagysebességű, nukleáris robbanótöltet hordozására alkalmas víz alatti drón, a Kinzsal rakéta, a Szarmat interkontinentális ballisztikus nehézrakéta, lézerfegyverek és az Avantgard rakétarendszer kifejlesztéséről tett bejelentést.

Az irányítható, új kompozit anyagok felhasználásával megépített Avantgard nevű blokk Putyin szerint a sűrű légrétegekben 1600-2000 fokos tűzgolyóvá felhevülve, a hangsebesség több mint hússzorosával, meteoritként halad a célja felé, "gyakorlatilag a plazmaképződés körülményei között". Az Avantgardról ebben a cikkben írtunk bővebben.