Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Észak-Korea leszerelte atomlétesítményét

2018.05.24. 13:12 Módosítva: 2018-05-24 15:10:16

Észak-Korea ígéretéhez híven lerombolta atomlétesítményét az ország északkeleti részén fekvő Punggje-riben, ahol hat kísérleti atomrobbantását korábban végrehajtotta. Kim Dzsongun a Donald Trumppal tartandó júniusi 12-ei csúcstalálkozó elé időzítette a kínai határ közelében lévő létesítmény felszámolását.

A nukleáris kísérleti telep leszerelése pozitív visszhangot váltott ki, annak ellenére, hogy a lépés nem visszafordíthatatlan, és számos más intézkedésre is szükség van, hogy Phenjan eleget tegyen Trump elnöknek a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésével kapcsolatos követeléseinek, emlékeztet az MTI.

Észak-Korea nemzetközi szakértőket nem hívott meg az eseményre, de külföldi újságírókat igen. Köztük a Sky News tudósítóját, aki szerint hatalmas robbanásokat hallatszott, füst gomolygott és hirtelen nagyon meleg lett ott, ahol meghívott újságíróként figyelhették az eseményeket. Körülbelül húsz újságíró - köztük orosz, brit, kínai, amerikai, dél-koreai médiumok képviselői - vehetett részt az eseményen. Az újságírók a bemehettek a tesztalagutakba is, ahol a kísérleti robbantásokat végezték.

Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA híradásában azt közölte, hogy

teljesen felszámolták a létesítményt, nem tapasztaltak radioaktív szivárgást, és a környezetre sem volt káros hatással a telep felszámolása.

Az észak-koreai elnök április végén jelentette be, hogy leállítja a nukleáris kísérleteket, bezárja nukleáris kísérleti telepét és felfüggeszti a rakétateszteket is. Észak-Korea egyben bejelentette azt is, hogy csatlakozik a globális nukleáris leszerelési folyamathoz. Nem fog nukleáris fegyvert és azzal kapcsolatos műszaki ismereteket átadni más országoknak. A bejelentés után egy héttel találkozott Kim Dzsongun és Mun Dzsein dél-koreai elnök a két Koreát elválasztó határon, ahol történelmi bejelentéseket tettek. A június 12-ére, Szingapúrba tervezett Dzsongun-Trump találkozó körül viszont még sok a bizonytalanság, mindkét fél oldaláról.

Észak-Korea 2006-ban hajtotta végre első kísérleti atomrobbantását, majd ezt még további öt követte, a legutóbbi tavaly ősszel. A szakértők véleménye megoszlik azzal kapcsolatban, hogy a kísérleti telepet valóban használhatatlanná tették-e. Egyes vélemények szerint Phenjannak a hat kísérleti robbantás után már nincs szüksége a punggje-ri telepre, és szükség esetén rövid idő alatt újjá is lehet építeni.

Mások szerint viszont Észak-Korea előfeltételek nélkül vállalta az üzem lerombolását, illetve anélkül, hogy bármit kért volna cserébe az Egyesült Államoktól, ami azt jelentheti, hogy a phenjani rezsim komolyan gondolja változtatási szándékát.