Andrea, Ilma
4 °C
12 °C

Észak-Korea leszerelte atomlétesítményét

2018.05.24. 13:12 Módosítva: 2018.05.24. 15:10

Észak-Korea ígéretéhez híven lerombolta atomlétesítményét az ország északkeleti részén fekvő Punggje-riben, ahol hat kísérleti atomrobbantását korábban végrehajtotta. Kim Dzsongun a Donald Trumppal tartandó júniusi 12-ei csúcstalálkozó elé időzítette a kínai határ közelében lévő létesítmény felszámolását.

A nukleáris kísérleti telep leszerelése pozitív visszhangot váltott ki, annak ellenére, hogy a lépés nem visszafordíthatatlan, és számos más intézkedésre is szükség van, hogy Phenjan eleget tegyen Trump elnöknek a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésével kapcsolatos követeléseinek, emlékeztet az MTI.

Észak-Korea nemzetközi szakértőket nem hívott meg az eseményre, de külföldi újságírókat igen. Köztük a Sky News tudósítóját, aki szerint hatalmas robbanásokat hallatszott, füst gomolygott és hirtelen nagyon meleg lett ott, ahol meghívott újságíróként figyelhették az eseményeket. Körülbelül húsz újságíró - köztük orosz, brit, kínai, amerikai, dél-koreai médiumok képviselői - vehetett részt az eseményen. Az újságírók a bemehettek a tesztalagutakba is, ahol a kísérleti robbantásokat végezték.

Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA híradásában azt közölte, hogy

teljesen felszámolták a létesítményt, nem tapasztaltak radioaktív szivárgást, és a környezetre sem volt káros hatással a telep felszámolása.

Az észak-koreai elnök április végén jelentette be, hogy leállítja a nukleáris kísérleteket, bezárja nukleáris kísérleti telepét és felfüggeszti a rakétateszteket is. Észak-Korea egyben bejelentette azt is, hogy csatlakozik a globális nukleáris leszerelési folyamathoz. Nem fog nukleáris fegyvert és azzal kapcsolatos műszaki ismereteket átadni más országoknak. A bejelentés után egy héttel találkozott Kim Dzsongun és Mun Dzsein dél-koreai elnök a két Koreát elválasztó határon, ahol történelmi bejelentéseket tettek. A június 12-ére, Szingapúrba tervezett Dzsongun-Trump találkozó körül viszont még sok a bizonytalanság, mindkét fél oldaláról.

Észak-Korea 2006-ban hajtotta végre első kísérleti atomrobbantását, majd ezt még további öt követte, a legutóbbi tavaly ősszel. A szakértők véleménye megoszlik azzal kapcsolatban, hogy a kísérleti telepet valóban használhatatlanná tették-e. Egyes vélemények szerint Phenjannak a hat kísérleti robbantás után már nincs szüksége a punggje-ri telepre, és szükség esetén rövid idő alatt újjá is lehet építeni.

Mások szerint viszont Észak-Korea előfeltételek nélkül vállalta az üzem lerombolását, illetve anélkül, hogy bármit kért volna cserébe az Egyesült Államoktól, ami azt jelentheti, hogy a phenjani rezsim komolyan gondolja változtatási szándékát.