Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Az USA kiutasított két venezuelai diplomatát

2018.05.24. 05:46 Módosítva: 2018-05-24 09:13:04

Az Egyesült Államok kiutasított két venezuelai diplomatát, írja az MTI az amerikai külügyminisztérium közlése alapján. A tárca közleménye szerint "a venezuelai nagykövetség attaséja és houstoni főkonzulátusának helyettes főkonzulja nem kívánatos személy".

A két diplomatának 48 órán belül kell elhagynia az Egyesült Államokat. A kiutasítás válaszlépés arra, hogy Nicolás Maduro venezuelai államfő két amerikai diplomata kiutasításáról döntött Caracasban.

Washington és Caracas viszonya meglehetősen feszült. Az amerikai kormányzat "csalásnak" minősítette a vasárnapi venezuelai választásokat, amelyekből Nicolás Maduro, az eddigi elnök került ki győztesen.

Mike Pence amerikai alelnök hétfőn "hamis választási folyamatról" beszélt és kijelentette, hogy a venezuelai választások "sem szabadok, sem tisztességesek" nem voltak.

Donald Trump hétfőn újabb szankciókról írt alá rendeletet a dél-amerikai állam ellen. Ebben Washington megtiltotta amerikai állampolgároknak, hogy kereskedelmi tevékenységet folytassanak, vagy a venezuelai olajiparból, és más ágazatokból származó vagyontárgyakat felvásároljanak. Maduro elnök ezt követően döntött amerikai diplomaták kiutasításáról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!