Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Oroszországot vádolja a maláj gép lelövésével a nemzetközi vizsgálat

2018.05.25. 13:17 Módosítva: 2018.05.25. 19:46

Hivatalosan is Oroszországot tette felelőssé a maláj utasszállító 2014-es lelövéséért Ausztrália és Hollandia pénteken, a nemzetközi vizsgálat lezárultával. A Malaysia Airlines MH-17-es járatszámú Boeing-777-ese Amszterdamból repült Kuala Lumpurba, a szakadár Kelet-Ukrajnai Donyeck felett semmisült meg, fedélzetén 298 emberrel. A katasztrófát senki sem élte túl, Hollandiának 193, Ausztráliának 27 állampolgára veszett oda.

A Bellingcat brit tényfeltáró platform szerint egy Orion vagy Andrej Ivanovics fedőnevű orosz ügynök – akit a valóságban Oleg Ivannyikovnak hívtak – is felelős volt a katasztrófáért. A megállapítás szerint a nyilvántartásokban több álnéven szereplő tiszt az utasszállító megsemmisítése idején az orosz hírszerző ügynökségnek dolgozott. 2014 első felében helyezték Kelet-Ukrajnába, és legalább 2015 elejéig ott teljesített titkos szolgálatot mint az orosz katonai alakulatok, az oroszbarát szakadárok és magánhadseregek tevékenységének koordinátora. Ivannyikov felügyelte a fegyverek beszerzését és szállítását az orosz-ukrán határszakaszon, és ezt a funkciót töltötte be a maláj repülőgép lelövése idején is, írja az MTI.

  • Petro Porosenko ukrán elnök utasította pénteken a kijevi külügyminisztériumot, tegyen javaslatokat arra, miként csatlakozhat Ukrajna a holland és az ausztrál kormány által indítandó nemzetközi jogi eljáráshoz. 
  • Moszkvának el kellene ismernie szerepét a malajziai utasszállító repülőgép négy évvel ezelőtti, Kelet-Ukrajna fölött történt lelövésében, hangsúlyozta az amerikai külügyminisztérium.
  • Mindenki számára tragédia az Ukrajna felett 2014 júliusában elhaladt maláj utasszállító repülőgép lelövése, a katasztrófa felelőseit el kell számoltatni, jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök is azt mondta, hogy „természetesen nem orosz rakéta lőtte le" az MH-17-est. „Ismétlem, több verzió is létezik, egyebek között olyan verzió, hogy ez az az ukrán hadsereg rakétája vagy repülője volt, és így tovább. De megismétlem, nincs semmi, ami végleges következtetésként bizalmat ébresztene bennünk, és ilyesmi nem is lesz, amíg nem vehetünk részt teljes értékűen a vizsgálatban" – mondta.

Moszkva visszautasította a holland-ausztrál feltételezést, szerinte a BUK légvédelmi rakéta az ukrán hadsereg felől is érkezhetett, sőt, szerintük a gép roncsainak fekvése is arra utal, hogy a kilövés pontja Kijev, nem pedig az oroszbarát szakadárok fennhatósága alatt lévő területen volt.

Ugyanakkor 2014-ben, a tragédia utáni napokban több szakadár vezető is beszélt arról, hogy a szakadárok is lehettek, de a támadást az ukrán fél provokálta ki. Megjelentek olyan felvételek is, amelyeken a szakadárok arról beszélnek döbbenten, hogy a roncsok helyszínén nem katonák, hanem civilek holttestei vannak. Úgy tűnt a felvételekből, hogy arra számítottak, hogy ukrán katonai szállító gépet lőttek le. Akkori vezetőjük, Igor Sztrelkov maga is posztolt hírt az orosz közösségi oldalon arról, hogy megsemmisítettek egy An-26-os katonai szállítót. A posztot nem sokkal később törölte. Az Indexnek is volt egy kétértelmű beszélgetése az egyik szeparatistával.

A holland vezetésű közös nyomozati csoport (JIT) már csütörtökön közölte: egyértelmű, hogy az utasszállítót 10 ezer méteren eltalált BUK a orosz területről, a Kurszkban állomásozó 53-as rakétavédelmi egységtől érkezett a szakadárokhoz. (Moszkva következetesen visszautasította, hogy reguláris erőkkel, fegyveres segítséget nyújtott volna a szakadároknak, bár ezt maguk a szakadárok sem tagadták, bár sokszor kevesellték a támogatást Oroszországtól, amely nem ismerte el a szakadár Donyecki (DNR) és Luganszki Népköztársaságok (LNR) országok függetlenségét.)

A Malaysia Airlines MH-17-es járatszámú utasszállító roncsai 2014. július 26-án.
A Malaysia Airlines MH-17-es járatszámú utasszállító roncsai 2014. július 26-án.
Fotó: The Sydney Morning Herald

Azt a JIT már 2016 szeptemberében kijelentette, hogy a rakéta az orosz féltől érkezett a szakadárokhoz, ennek megerősítése valamint az ausztrál és a holland kormány állásfoglalása azonban új szintet jelent a tragédia hátterének felderítésében.

Moszkva szerint a vizsgálatot előítélettel vitte végig a JIT, eleve abban a meggyőződésben, hogy az orosz fél – amely nem is vehetett részt egyenrangú félként a vizsgálatban – a felelős a történtekért.

Csütörtökön az orosz elnök szóvivője közölte: Vlagyimir Putyinnak még nem volt ideje alaposabban átnézni a JIT vizsgálatának eredményeit.

Ausztrália és Hollandia mielőbbi tárgyalás megkezdését kérte Oroszországtól a felelősök felkutatására és felelősségre vonására.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Oroszországot vádolja a maláj gép lelövésével a nemzetközi vizsgálat

Moszkva szerint Ukrajnáé is lehetett a rakéta.

159 · May 25, 2018 01:17pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments