Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Saját kezébe veszi Hollandia a lelőtt utasszállító ügyében folyó nyomozást

2018.06.13. 11:26

Holland bíróság fogja tárgyalni holland jog szerint a maláj légitársaság 2014 nyarán Kelet-Ukrajna felett lelőtt repülőgép ügyét

- jelentette szerdán a helyi sajtó, miután a hágai parlament kedden jóváhagyta az erről szóló, Ukrajnával kötött tavalyi egyezményt, melynek értelmében Hollandiában fogják bíróság elé állítani a tragédia felelőseit, ott kerítenek sort a jövőbeli vádemelésekre. Holland remények szerint az egyezmény jelentősen segítheti a nyomozást, és a felelősök megbüntetését.

Az Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállítóját fedélzetén 298 emberrel 2014. július 17-én lőtték le egy orosz gyártmányú föld-levegő rakétával az oroszbarát erők által ellenőrzött Kelet-Ukrajna légterében.

Az ügyben vizsgálatot folytató nemzetközi szakértői csoport megállpította, hogy

Oroszországnak közvetlen felelőssége van a gép megsemmisítésében.

A holland hatóságok már azt is megállapították lokátor-adatok alapján, hogy a Boeing-777-est eltaláló rakéta az orosz légierő 53-as, Kurszkban állomásozó légvédelmi egységétől származik. De a gép lelővésének idején több szakadár is büszkélkedett egy általuk ukrán szállítógépnek vélt repülő lelövésével, majd amikor a kezdett terjedni a hír a szörnyű szerencsétlenségről, akkor a posztokat gyorsan törölték. Tavaly az is kiderült, hogy a Buk légvédelmi rakéták elindításának felelős valószínűleg a szakadárokhoz Moszkvából delegált egyik orosz katonai parancsnok,  Nyikolaj Fedorovics Tkacsev vezérezredes lehetett.

A Kreml  a bizonyítékok ellenére is természtesen következetesen tagadja, hogy köze lett volna a tragédiához.