Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az ENSZ felszólította Szaúd-Arábiát, engedje szabadon a nőjogi aktivistákat

2018.05.29. 14:44

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala (OHCHR) arra szólította fel kedden Szaúd-Arábiát, hogy engedje szabadon azokat az aktivistákat, akiket minden jel szerint kizárólag jogvédő tevékenységük miatt tartanak fogva.

Mint megírtuk, május közepén legalább 13 emberi jogi aktivistát vettek őrizetbe Szaúd-Arábiában, ahonnan mostanában inkább pozitív hírek érkeztek. Az őrizetbe vett, főként női aktivisták olyan ügyekért harcoltak, mint a nők autóvezetése, amit nemrégiben engedélyeztek számukra. Ezért is érthetetlen, miért tartóztatták le őket.

Ráadásul úgy, hogy rájuk sütötték, hazaárulók és külföldi ügynökök - és ezért akár halálbüntetést is kaphatnak.

Az őrizetbe vett 13 aktivista közül négyet már szabadon engedtek, kilencen azonban még mindig börtönben vannak. Az Amnesty International és a Human Rights Watch szerint nem tudni, hogy hol tartják őket fogva és hogy hívhattak-e ügyvédet.

Érthetetlen, hogy miért kerülnek most a hatóságok célkeresztjébe azok a nők és férfiak, akik ezek mellett a pozitív fejlemények mellett kampányoltak. Ha valóban csak a munkájuk miatt vették őket őrizetbe, akkor haladéktalanul szabadon kell őket bocsátani

- mondta most Liz Throssell, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője.