Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szexuális zsarolás és kétes kampánypénzek okozták Missouri republikánus kormányzójának a vesztét

2018.05.30. 06:02

Kampányfinanszírozási és szexbotránya miatt lemondott az amerikai Missouri állam kormányzója, a republikánus Eric Greitens.

Greitens helyi idő szerint kedden este jelentette be, hogy pénteki hatállyal lemond a posztjáról, még mielőtt megindulna ellene az eltávolítását célzó alkotmányos eljárás (impeachment).

A Navy Seal-veteránból lett politikust a Republikánus Párt egyik emelkedő csillagaként tartották számon. A kétgyermekes családapa az első kormányzói ciklusát tölti, és a 2016-os választási kampányban jó republikánusként sokszor hangsúlyozta példás családi életét, meg hogy konzervatív elveitől soha nem tér el.  Azt meg valószínűleg utolérhetetlen kampányeszközzel illusztrálta, mi a véleménye az Obama-kormányzatról:

Greitens azután került kényszerhelyzetbe, hogy elmozdítását már a missouri törvényhozás republikánus többsége is fontolóra vette, miután kiderült, hogy házasságon kívüli nőügyei vannak - melyeket ráadásul igen gusztustalan módon intézett, a múlt hónapban pedig vádat emeltek ellene azért, mert a 2016-os választási kampányban saját politikai céljai érdekében engedély nélkül belenyúlt egy veteránok számára létrehozott alapítvány adományozóinak számítógépes nyilvántartásába.

Jelenleg vizsgálat folyik ellene abban az ügyben is, amelyben felmerült: törvényellenesen egyeztetett egy nonprofit szervezettel, hogy azon keresztül - fiktív cégek neve alatt - kampányadományokat juttassanak a stábjához. A Kansas City Star című helyi lap szerint Greitens hatmillió dollárhoz jutott így. Egy másik helyi lap, a St. Louis Post-Dispatch kedden arról tudósított, hogy a kormányzó volt kampánycsapatának egyik tagja a helyi törvényhozás vizsgálóbizottságának feltárta, hogy a kampányban külföldiektől is kértek anyagi támogatást, amit az amerikai törvények kifejezetten tiltanak.

Keddi sajtóértekezletén Eric Greitens amellett, hogy bejelentette lemondását, természetesen tagadta, hogy bármilyen ügyben is törvényt szegett volna:

Emelt fővel hagyom el a csatamezőt.

Péntektől az eddigi kormányzóhelyettes, a szintén republikánus Mike Parson látja el a hatmilliós középnyugati állam kormányzói feladatait.

(MTI)