Gyöngyi
6 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Kitört Guatemala legveszélyesebb vulkánja

2018.06.04. 05:07

Kitört a Fuego (tűz) nevű vulkán Guatemalában vasárnap, legalább hét ember meghalt, köztük három gyerek, mintegy háromszázan megsérültek és többen eltűntek – írja az MTI.

A nagy erővel kitörő tűzhányó sűrű fekete füstöt lövellt mintegy 6-10 kilométeres magasságba, és hamuval terítette be a környékbeli területeket. Beszámolók szerint a fővárosra, Guatemalavárosra is hamu hullott. 

A közép-amerikai ország katasztrófavédelme korábban azt közölte, hogy az ország déli részén fekvő vulkánból a feltörő láva beáramlott El Rodeo településére.

Később azonban már arról tájékoztattak, hogy El Rodeót elnyelte a láva.

A vulkánhoz közeli településekről nagyjából 3100 embert evakuáltak és helyeztek el átmeneti szállásokon. A neten terjedő képek és videofelvételek tanúsága szerint a vulkánhoz közeli településeket teljesen belepte a hamu. 

Consuelo Hernandez, egy szemtanú azt mondta a Diario de Centroamerica nevű hírlap internetes felületének, hogy sok embernek nem sikerült elmenekülnie, félő, hogy a láva elnyelte őket. A vulkánkitörés miatt Guatemalaváros La Aurora nemzetközi repülőterét lezárták. 

A fővárostól mintegy 40 kilométerre délnyugatra fekvő, 3763 méter magas tűzhányó másodjára tört ki az idén, a vasárnapi volt az utóbbi idők legerőteljesebbje. 

Guatemala 32 vulkánja közül a Fuego a legaktívabb. Hatókörében a 21. század elején mintegy 100 000 ember él, rájuk folyamatos veszélyt jelent. 

Legutóbb Hawaiin pusztított a Kilauea nevű vulkán: egy hét alatt nyolcvanhét család otthona semmisült meg.