Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Nyilvánosságra hoztak egy listát az állítólagosan likvidálandó oroszokról és ukránokról

2018.06.06. 22:46

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat előzetes vizsgálati anyagok kiszivárogtatása miatt eljárást indított. Az ügy előzménye, hogy az egyik ukrán hírportálon megjelent egy lista, állítólag annak a 47 embernek a nevével, akiket az ügyészség szerint az Arkagyij Babcsenko orosz újságíró elleni merénylet megrendelői meg akartak öletni Ukrajnában, írja az MTI.

Az eljárás megindításáról az SZBU sajtóközpontja tájékoztatott honlapján. A közlemény szerint sem a nyomozóhatóságok, sem az ügyészség nem adott engedélyt senkinek - köztük a publikáció szerzőjének sem - a büntetőeljárás anyagainak nyilvánosságra hozatalára.

Kedden az oroszbarátnak tartott sztrana.ua orosz nyelvű ukrán hírportál hozta nyilvánosságra a 47 nevet és születési dátumokat tartalmazó listát, azt állítva, hogy ez azoknak a névsora, akikről Jurij Lucenko főügyész múlt pénteken tett bejelentést. A tisztségviselő a Facebookon közölte, hogy Babcsenko megrendezetett "gyilkosságának" köszönhetően további 47 potenciális áldozat neve vált ismertté az ukrán hatóságok számára.

A hírportál "a történet nagy társadalmi jelentőségével, komoly belföldi és külföldi visszhangjával" indokolta, hogy nyilvánosságra hozta a listát. A sztrana.ua nem megnevezett, saját SZBU-s forrására hivatkozva azt írta, hogy a listát Borisz Herman, a Babcsebko elleni gyilkosság megszervezésével gyanúsított férfi állítólag még május 21-én átadta az SZBU elhárítási részlegén dolgozó összekötőjének, egy bizonyos "Dmitrónak". Herman pedig állítása szerint a listát Oroszországban élő barátjától, Vjacseszlav Pivovarnyiktól kapta, akit ő maga vádolt meg azzal, hogy ukrajnai terrorcselekményeket finanszíroz valamilyen "Putyin-alapítványból".

Más ukrán hírportálok is átvették a listát, hozzátéve hogy kétséges annak valódisága. Az ügyben hivatalos megerősítést nem kaptak. Előző este még Olena Hitljanszka, az SZBU szóvivője újságíróknak nem tudta sem megerősíteni, sem cáfolni a lista hitelességét. A listán egyébként zömében az ukrán sajtóban és médiában dolgozó - ukrán és orosz - újságírók, szerkesztők, műsorvezetők, kisebb számban bloggerek, néhány író és más közéleti személyiség szerepel.

Múlt kedden arról jelentek meg hírek, hogy a 41 éves orosz állampolgárságú, Vlagyimir Putyin orosz elnököt ádázul bíráló Arkagyij Babcsenkót lelőtték kijevi lakásának küszöbén és kórházba szállítás közben a mentőben belehalt sérüléseibe. Szerda este Vaszil Hricak, az SZBU vezetője bejelentette, hogy az újságíró él, megölését az ukrán titkosszolgálat rendezte meg, mert valóban az életére törtek. Aznap őrizetbe vették Borisz Hermant, a Smajszer fegyvergyártó vállalat igazgatóját, akit azzal gyanúsítanak, hogy az orosz titkosszolgálatok megbízásából ő szervezte meg a gyilkosságot, pontosabban bérgyilkost fogadott fel.

Az SZBU úgy szerzett tudomást a tervezett bűntényről, hogy a gyilkosságra felbérelt férfi rögtön hozzájuk fordult, miután Herman megkereste őt ajánlatával.